Защо във Великобритания използват две отделни кранчета?

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/180804shutterstock_669546583.jpgСветът е пълен с традиции, които изглеждат странни и необясними за чужденците. Една от тях са мивките в Обединеното кралство и някои бивши британски колонии. Eто няколко причини за тази особеност.

Исторически

Повечето британски жилища датират от 19. и началото на 20. век, преди да се появят водни смесители. Някои домове са много по-стари.

Когато е въведен вътрешен водопровод, той започва като проста система, която изпраща студена вода директно от мрежата към кухнята. Горещата вода е въведена по-късно, отделно. По този начин е създадена двойна система.

Законови

Във Великобритания има закон, който забранява смесването на студена и топла вода от бойлер. Това произтича от факта, че не е имало централно отопление и във всяка къща е налична газова колона. В миналото е имало специален цилиндър като задължителна част от бойлера. Случвало се е водата там да застоява и цилиндърът да ръждясва, което я е правело неподходяща за пиене. Очевидно хората, въпреки това, са я смесвали. Било е необходимо да се въведе закон, за да не се смесва студената вода, подходяща за пиене, и горещата от цилиндъра.

материал на https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/ггхг.png

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+