10 важни продукта, направени от НАСА

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/бнбн.jpgДали сте срещали по време на обикновен разговор мнения от типа на „Как е възможно американците от NASA да бъдат финансирани ежегодно с милиарди долари?“. Понякога дори надвишаващи бюджетите на някои държави.

Това е наистина интересен въпрос. И въпреки че едно космическо пътешествие винаги е невероятно постижение, много скептици твърдят, че тези огромни суми пари винаги е по-добре да бъдат изразходвани тук, на Земята. Само че същите тези хора вероятно не знаят, че инвестирането на пари в науката доста често връща обратно тези пари в обществото.

Според някои анализатори всеки инвестиран долар в NASA връща обратно между 7 и 14 долара обратно в американската икономика! И не е много трудно да разберете защо. Когато способните учени са притиснати от тежки задачи, като например решаване на проблемите над оцеляването на хора в Космоса, то техният труд почти винаги води до новости, които са адски полезни и тук, на Земята.

Следващите изобретения са само част от полезните неща, произлезли „между другото“ от разработки за космическите програми. Огледайте се наоколо и със сигурност ще откриете много от тях около вас.

Стелките

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/insolesБНБН.jpgДобре познатата фраза „Една малка стъпка за човек – един огромен скок за човечеството“ хич не е случайна. Но когато стане дума за наистина удобни обувки, погледнете маратонките си. Технологиите, използвани от NASA за изграждане на космическите костюми на астронавтите, са революционизирали начина, по който се изработват спортните обувки. А едно от ключовите им допълнения са именно стелките.

Новите разработки на Агенцията за леене на каучук са възприети от големите компании като Nike, които вграждат стелките за обувки, след като те са доказано полезни при астронавтите като изолация и защита на краката. Инженерът от NASA Франк Руди следва тези изобретения и ги въвежда в обувната индустрия, създавайки ударопоглъщащия дизайн, използван в маратонките Nike Air. Така че благодарение на науката, откарала хората до Луната, днес всички ние се разхождаме малко по-удобно по коравата земна повърхност.

Цифровите камери

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/smart_camera.jpgЕдно от най-полезните неща, които са масови в нашата информационна ера, е възможността да снимаме по всяко време и навсякъде добри кадри, които да споделяме в реално време с останалите. А фотоапаратът (вашият смартфон) – да се побира лесно в джоба ви. И определено трябва да благодарим на NASA за това.

Концепцията за цифрова камера е разработена за пръв път в техните лаборатории за реактивни двигатели JPL (Jet Propulsion Laboratory) през 60-те години на миналия век. Инженерът Юджийн Лали предлага за целите на агенцията по заснемане на обекти да бъде използвана организирана мрежа от светлинни сензори, които да запечатват неподвижни изображения – снимки.

През 90-те години друг екип на JPL разработва технология, която прави вече съществуващите цифрови камери значително по-малки. Това изобретение увеличава още и качеството на изображението, скоростта на заснемане и живота на захранващите батерии. Малко по-късно става ясно, че тази технология може да бъде много по-широко използвана, отколкото само в специалните телескопи на NASA или на борда на космическите кораби. Миниатюрните камери бързо се „вмъкват“ във всякакви уреди – от уебкамери до медицински уреди. Затова следващият път, когато преди излет поставите смартфона в джоба си с намерение да снимате красивите гледки – благодарете на американската космическа програма.

Бебешките храни

Ако храненето на бебетата на някого се струва истинско предизвикателство, то храненето на астронавтите в Космоса може да се стори истински кошмар заради множеството различни условия там. Ето защо NASA преди години наема редица компании като Maptek Biosciences с цел да създават специални храни и добавки за астронавтите.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/baby-f.jpgСлед многогодишни изследвания техните учени откриват щамове бактерии, които произвеждат две мастни киселини, които са много ценни и се съдържат само в човешкото мляко на кърмачките. Макар тези съставки да се произвеждат естествено в човешките тела, учените осъзнават, че такива добавки могат да помогнат много на недоразвити бебета или болни хора да укрепнат бързо. Така са се появили множество бебешки храни, продукти, добавки за тренировки и т.н.

Ако утре се наложи да отидете да пазарувате бебешка храна за детето си, огледайте се за продукти, съдържащи DHA или ARA. Наличието им няма да гарантира, че вашето хлапе някой ден ще стане астронавт, но поне можете да го зарадвате, че консумира продукт, който е създаден отначало само за летящите в Космоса хора.

Изкуствени крайници

Въпреки че концепцията за протезиране на липсващи крайници е с многовековна история, определено пак можем да благодарим на NASA за създаването на модерните протези, които са невероятно здрави и стават все по-евтини.

През по-голямата част на ХХ век изкуствените крайници се създаваха от пластмаса и пълнеж от гипс и дори царевично нишесте. Тази методика обаче създаваше крайници, които бяха много тежки и чупливи. А това ги правеше съответно непрактични за много хора.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/limb.jpgЧувстващи огромна нужда от иновация, един медицински ортопедичен център (Harshberger Prostethic and Orthotic Center) се обръща за помощ към космическия център по полети на NASA – Marshall. И се оказва, че това не е толкова сложна задача за групата учени, създавали горивните резервоари за космическите совалки. Трябвало да измислят само няколко вида олекотени ръце и крака. Нищо работа…

Учените предложили на Harshberger тяхната специална изолационна пяна, която защитава резервоарите от горещината, като в същото време е адски издръжлива и лека. За щастие на лекарите тя лесно се пригодява за употреба в изкуствените крайници. Освен това използването на олекотени и много по-здрави метали и сплави, отново създадени от NASA, води до страхотно намаляване на общото тегло, намаляване на цените, повишаване на здравината и, разбира се – масова продукция. Истинска революция в тази област.

Мемори пяната

Почти няма български дом, който да не мечтае или да не притежава вече матрак или поне възглавница от мемори пяна. Но това е едно „просто“ изобретение на NASA, което е било създадено да защитава гърбовете и „задниците“ на астронавтите – в буквалния смисъл. По време на излитане и кацане натоварванията са огромни, така че колкото „по-меко“ е креслото на пилота, толкова по-добре.

За някои хора може да е странно, но дори тази технология е изобретена от NASA – именно за да бъде подплата на седалките на техните совалки.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/memory-foamСлед изобретяването на материята през 1969 година Чарлз Йост създава нова компания, която комерсиализира продукта. Той продължава да усъвършенства технологията (и печалбата!), така че днес продуктите от мемори пяна се използват във всичко – като започнем от медицинските легла, чак до моторните каски.

В крайна сметка компанията на Йост е призната от NASA като много успешна и дори влиза в тяхната специална „Зала на славата“ за технологии заради успеха по отношение на свалянето на цената на продукта и неговата масова употреба. Така че, ако довечера спите на възглавница от мемори пяна, трябва да знаете, че вашият производител (Magniflex, Dormeo или друг) предварително е подписал с NASA лицензен договор за употреба.

Джойстиците

Да, дори преди първите дни на видеоигрите джойстици са съществували. За първи път те са използвани от американския флот, за да приземяват самолетите. Проблемът с тогавашните „пръчки“ обаче е бил, че са големи и неудобни. И определено ако не бяха подобрени, нямаше да се побират днес в кутията на масовата игрова конзола.

И все пак джойстиците са влезли в сериозна употреба по време на мисиите “Аполо” и посещенията на хората до Луната. Първият гейм джойстик е показан още през далечната 1969 година заедно с пускането на играта Sega Missile. Той е позволявал на играчите да придвижват бомбите си в четири направления, като е имал и бутон за изстрелването им. И все пак на него е липсвала възможността, с която са разполагали военните джойстици – за много по-прецизни маневри. Така че… как са се появили тези мега удобни геймърски джойстици, които можем да си купим днес?https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/joy.jpg

Разбира се – в NASA. И в тяхната програма за поддръжка на совалките. След изучаване на контролерите за симулаторите на пилотиращи машини учените от Johnson Space Center и гейм компанията Thrustmaster Inc. създават ултрареалистичен контролер, който позволява космическата технология да бъде използвана през стандартен гейм порт. Резултатът – страхотен продукт за маниаци, който демонстрира реалния потенциал на гейм технологиите.

Ушните импланти

Като всяка велика организация NASA има дълга история и практика да намира големи таланти и да им дава възможност да се развиват. Адам Кисиа, изобретателят на кохлеарния имплант, е един от тях.

Въпреки че изобретява медицинско устройство, използвано от милиони глухи хора по света, Кисиа няма дори медицинско образование. По-скоро той конструира устройството си, докато работи като инженер по микроелектроника за NASA, използвайки своите познания, за да помогне на собствените си проблеми с намаления слух.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/cochlearimplant.jpgКисиа разбира ограниченията на стандартните слухови апарати, които правят само това – да увеличават звука. Вместо това неговото устройство заобикаля повредените приемащи звукови части от ухото и изпраща информацията направо в мозъка. Това става с помощта на малък микрофон, който приема звуците и ги преобразува в електрически импулси. Днес кохлеарните импланти са най-съвършените и добри устройства, помагащи на глухите.

През 2003 година Кисиа е записан в залата на славата на NASA като отличен пример за това, как творческата мисъл в космическите технологии може да се приложи и в тези на Земята.

Невидимите брекети

За да изстреляте ракета в Космоса, трябва да разполагате с правилните материали. NASA добре го знае и затова инвестира непрекъснато в изследователи, които с години се трудят над целта да разработят нови и нови материали, които са леки, издръжливи и решават специфични проблеми.

Един от тези материали е полупрозрачен полукристален алуминий (TPA). Той е разработен от компания, работеща за NASA над проблемите с инфрачервеното проследяване на обекти. През 1986 година друга компания, наречена Unitek, научава за продукта и влиза във връзка със създателите, като има за цел да реши коренно различен проблем – ортодонтските брекети.https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/invisible-braces.jpg

Unitek търси материал, който да е достатъчно здрав, за да се използва за брекети, но и да е прозрачен, така че да намалява неудобството и загрозяването на усмивките на децата, които предизвикват традиционните брекети. Никой не очаква подобно нещо да предизвика такъв успех, но той е факт – тези брекети стават хит сред населението. Все пак добрият материал си е добър материал. И дали ще го ползвате за фиксиране на зъби или за засичане на топлинни източници… зависи от вас!

Сателитната телевизия

Младите хора днес едва ли знаят за нашите борби преди години с една цел – получаването на по-качествена тв картина с огромни антени по покривите. А едно от много ценните достижения на космическата агенция NASA е, разбира се – техните иновации по отношение на безжичните комуникации, особено за телевизионните компании.

След успешното изстрелване на цяла група спътници през 50-те и 60-те години на миналия век NASA помага за конструирането на първите комерсиални спътници на AT&T, които излитат през 1962 година. През следващите години агенцията продължава с разработките си в комуникациите, като подобрява сигнала, картината и живота на самите спътници.https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/sat.jpg

Подобрените технологии, спонсорирани от правителството, постепенно се сливат в комерсиалните продукти. Да споменаваме ли масовото разпространение не само на телевизията, но и на интернет, на GPS услугите? Въпреки че космическите изследвания могат да ни свързват „по радиото“ с далечни светове, те днес играят важна роля дори при свързването между вас и приятелите ви.

Бански костюми

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/08/lzr-racer-x-1.jpgЕ, да, първите бански не са конструирани от NASA. Но ако си спомняте Лятната олимпиада през 2004 година, то ще знаете за обявеното партньорство между NASA и компанията Speedo – лидер в оборудването за плувните спортове. Може и да ви се струва странно, но в това има и сериозен смисъл.

Един от най-добрите начини за съревноваващите се плувци да подобрят скоростта си е да намалят триенето във водата. Което до голяма степен са решили от лабораториите по флуидна динамика в NASA. Всъщност американците фокусират тяхната работа над това, как да намалят триенето и да повишат ефективността на… цели космически кораби. А по-късно публикуват постиженията си, което води до разработването на плувните костюми LZR Racer.

Speedo и NASA съвместно създава математически изчислен дизайн и костюм, който на практика намалява съпротивлението на водата с около 24%, което хич не е малко. Защото частите от секунда, спестени от тях, могат да ознaaачават едно нещо, но доста важно – световна титла!

Така че не се учудвайте на статистиката, че само през 2008 година плувците, използващи LZR Racer, разбиват цели 13 световни рекорда в различни дисциплини.

материал на http://hicomm.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+