Тайните на Kailasa- храмът от Елора

800px-India_Maharashtra_locator_map.svgНa 30 км от град Аурангабад в индийския щат Махаращра се намира комплекс от 34 храма, които удивляват със своята мащабност, строителен гении и тайнствени подземни тунели.
През 1983 г те са признати за световено културно наследство.
Предполага се, че са създадени в 5, 6 век и по тях се е работило вероятно до 10 век.
Сред тях най-интерсен е храмът Kailasa.
Необяснимо е неговто изграждане: той е издълбан като стълб в скалата с височина около 100 фута. Историци и археолози се чудят коя е тази сила и колко време тя е работила, за да се издълбае и изнесе над 400 000 тона скала. Учените предоплагат, че това е отнело поне около 18 години.
И това би било възможно, ако се работи всеки ден по 12 часа без прекъсване, без отлагане на работа, зарди лоши метереологични условия и без прекъсване от военни действия, които в онези времена са си били често явление.
Това изчисление кара учените да си мислят, че такова строителство е по силите на някакъв извъземен разум.
Казват, че падишах Аурангзеб- един от най-жестоките владетели на Великата Моголска Империя, дошъл на власт след убийства на най-близки хора, изповядвал исляма и негов ревностен бранител, разпоредил през 1682 година пракрасният скален храмът да бъде разрушен. Намерените архиви показват, че за тази цел били ангажирани около 1000 души, които разрушавали храма в продължение на 3 години, но причинили минимални щети. Те разбили няколко статуи, но самият храм нямало как да унищожат и по тази причина Аурангзеб се отказал.
В историята е известен и друг такъв подобен опит на друго място в света: друг мюсюлмански владетел искал да унищожи пирамидите в Египет и започнал с Микерин, но и той се отказал след няколко години, като били причинени малки щети.
Всичко това кара много учени да си задават въпрос: Кой е създал тези невероятни архитектурни шедьоври?
Самият храм Kailasa в пещерния комплекс е изграден преди всички останали и по техниката на строителство и оформяне на скулптурите и изображенията по него е много по-добър от направените след него, макар че би трябвало с развитието на строителния опит всеки следващ храм да е изграждан по-съвършено.
При полет над храмовете- от всички 34 , Kailasa се вижда най-добре и изписва форма ,, Х “. И както линиите в Наска -Перу, дали това не е било обозначение на място за космически обект.
Друга загадка на храма са неговите подземия, които и до днес никой не може да проучи напълно или да каже за какво са служили те.
Тунелите не се посещават от туристи, защото са много опасни.
На места те са тесни, колкото една човешка стъпка, а има отвори, през които може да влезе дете не по- голямо от 10 години.
Това поражда въпрос: Кому са били нужни тези тесни тунели и кой е бил в състояние да ги прокопае под земята.
Предполага се, че тунелите водят до оклоните пещери в местността. Възможно ли е това да е бил цял подземен град като в Турция Деринкую, открит през 1968 година, където са могли да живеят спокойно около 20 000 души.
Множеството пробити дупки, чиито край не се вижда, вроятно имат ролята на вентилационни шахти. Никой не може да каже каква е тяхната дълбочина, накъде отиват и къде свършват. Освен това под земята има и течаща вода. Някой от тунелита са украсени с издълбани в стените стауи на различни богове.

Какво е бил храмът Kailasa- място за поклонение, подземен комплекс за живеене или убежище за укриване от някакви опасни сили, които тогава са обитавали повърхността на Земята?… Никой не може да каже …

Сега храмът е място за туризъм , а подземията- остават затворени… и загадъчни…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+