5G мобилна мрежа вече по света

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/index1.jpgДокато у нас вече тръбим колко добра е 4G мрежата, вече има страни, които са се запътили към използването на 5G.
Ето къде се случва това:
Миниатюрната държава Сан Марино ще стане първата страна в света, чиято територия ще бъде покрита напълно с 5G мобилна мрежа. Това е възможно благодарение на плановете на Telecom Italia, които обявиха, че ще използват европейската страна за тестове на новата технология, предава Financial Times.

Телекомът вече е подписал меморандум за разбирателство с правителството на Сан Марино за надграждане на съществуващата 4G мрежа към мрежа от ново поколение. Така 5G мрежата ще се появи на територията на малката държава през 2018 г.

Инвестициите в 5G мрежа набират скорост през последните години, като най-активни в това отношение са Южна Корея, Китай и САЩ.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/san-marino-86050-500x334.jpgПо думите на Джовани Фериджо, ръководител технологии в Telecom Italia Mobile, 5G мрежата в Сан Марино ще бъде „със сигурност“ първата в Европа.

Малката страна има население малко над 30 хил. жители, които живеят на площ от едва 61 кв. километра, което превръща Сан Марино в най-малката република в света.

Telecom Italia тества 5G мрежа също в Милано и Торино. Сан Марино обаче предлага повече свобода за експерименти поради по-слаби регулации относно използване на честоти за мобилни услуги спрямо тези в Италия.

Според Фериджо, работата, свършена в Сан Марино, може да изиграе решителна роля за бъдещето на 5G технологиите не само в Италия, но и в целия Европейски съюз, тъй като ще даде стандарт за новата технология.

По думите му, Европа е била водеща по отношение на 2G мрежата, но е изгубила това лидерство за сметка на конкурентите си в Далечния Изток и навлизането на 3G мрежата, а по отношение на 4G мрежата – лидер е САЩ.

„Що се отнася до 5G мрежата, целта ни е европейско лидерство по отношение на стандартизацията“, казва Фериджо.

По данни на Европейската комисия, 5G мрежата може да донесе икономически ползи в сектори, като здравеопазване, транспорт, битови услуги, в размер на 113 млрд. евро до 2025 г.

Изграждането на нови 5G мрежи може да струва 56 млрд. евро, както и да създаде 2.3 млн. нови работни места. Някои страни посочват, че ще активират 5G мрежа през 2019 г., но реално телеком индустрията все още не може да се обедини под точна дефиниция на това какво би трябвало да представлява 5G мрежа.

Паралелно с това, не всеки е готов да инвестира милиарди в подобрение на 4G мобилната мрежа.

Роумингът падна. Колко ще плащаме все пак?От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, няма такси за роуминг

По думите на Фериджо, експериментът в Сан Марино ще е много важен, за да се установи за какво точно може да се ползва 5G скоростта. Според него, технологията има потенциал да реформира всички сектори – от здравеопазване през роботика до публичен транспорт.

Telecom Italia работи с компании, като Maserati и Ducati, в търсене на по-добра безжична технология. Освен това, телекомът си партнира и с производител на пармезан, който иска по-добра технология за мониторинг на кравите в техните ферми.

Малките страни често се използват за тестове на мобилни услуги (а и не само – бел. ред.). Така, например, първият тест на 3G мрежата във Великобритания бе проведен на остров Ман.

/  материал на https://profit.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+