Зукърбърг строи собствен град

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/Mark_Zuckerberg_Zee_town_facebook_01.jpgСъздателят на Facebook Марк Зукърбърг планира нов грандиозен проект – създаването на малък град, предназначен само за служители на социалната мрежа. Градът ще се намира в околностите на Сан Франциско, близо до главния офис на компанията. Парцелът се простира на 200 дка и ще се състои от супермаркети, хотели и жилища, от които да се възползват служителите на Facebook и техните семейства. Името му е “Zee town”, съобщава Дейли Мейл.

Екстравагантните планове предвиждат агломерация, която разполага със собствени пътища, както и перфектни условия за настаняване, вариращи от луксозни вили за най-високопоставените кадри на компанията до общежития за стажантите.

Facebook наскоро плати около 400 млн. долара за 55 дка индустриален парк, намиращ се близо до главните офиси на компанията. Така и последният необходим парцел вече е тяхна собственост и строежът може да започне.

За целта Зукърбърг е наел популярният 85-годишен архитект Гранк Гери, който е проектирал уникалния във визуално отношение музей Гугенхайм в испанския град Билбао. Медиите в Англия съобщават, че градът ще разполага с „истински улици“, предназначени за външни лица.

Г-н Гери е бил помолен да смекчи някои от плановете за 200-милиардния проект, като идеята е сградите да се сливат с природата. Около голяма част от офисите ще има дъбови дървета, засадени на 12-метровите им покриви. Концепцията е, погледнато от дистанция, мястото да изглежда като затревен хълм.

Критиците на “Zee town” твърдят, че работниците ще трябва да използват коли, за да стигнат до селището, което противоречи на екологичния етичен кодекс, наложен от Facebook. Компанията обаче обяви, че има алтернативни планове за транспорт.

Самият Зукърбърг вече използва “първоначален дом” с 5 спални, оценяван на 10 млн. долара, който се намира на 20 минути път от офиса му, така че е малко вероятно да се мести, щом градът се напълни. Магнатът притежава и 4 къщи на същата улица. Зукърбърг, който е 15-тият най-богат човек в света според Forbes, не е първият бос, който се опитва да изгради цял град за собствената си компания.

Основателят на Амазон Джеф Безос също планира да премести компанията си в независимо седалище, използвайки нестандартен метод за строеж на ракети-носители в опит за колонизиране на космоса


/ материал на http://www.economic.bg/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+