Всичко ще се знае

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/07/655-402-chat-prilozheniia-za-nezabavni-syobshteniia-vajbyr-skajp-uatsap-fejsbuk-mesindzhyr.jpgГДБОП вече може да шпионира “Вайбър”, “Фейсбук” и “Скайп”
Специалният софтуер е купен с обществена поръчка.

Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като “Вайбър”, “ Фейсбук Месинджър”, “УатсАп”, “Скайп” и др. Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата.

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер – дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще им трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се ползва и без съд.
Купената програма има множество функции, става ясно от документацията. Сред тях са “извличане, визуализиране и анализ на получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения като “Вайбър”, “Скайп”, “УатсАп”, “Фейсбук Месинджър”, “Уичат”, “Лайн”, “КакаоТолк”, “Кик Месинджър” и др.” Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните видове техника – мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за “физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства”.

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта “Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност”.

На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България. Търговското дружество е посочено като дистрибутор на официалния сайт на компанията производител, която се намира в САЩ.

Какво предстои у нас, може да се съди по случващото се в Западна Европа. В Германия например официално бяха разширени правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления, за да получат достъп до данни в криптирани съобщения. В петък германският Бундестаг прие нов закон, който разширява правомощията на властите да шпионират съдържанието на криптирани услуги за съобщения като WhatsApp и Skype. Досега това важеше само за заподозрени терористи, но вече обхваща и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами. Властите отдавна имат достъп до данни от телефонни разговори и кратки съобщения, но не съществуваха ясни регулации по отношение на чат приложенията.

Вътрешният министър на ФРГ Томас де Мезиер изрази задоволство от приемането на този закон, който компенсирал технологичното изоставане на държавата от престъпниците, защото те масово ползвали тези приложения за кодирани съобщения. “Не може успехът на една съдебна процедура или прилагането на закона да зависи от това какво средство за комуникация ползва дадено лице, да зависи от това дали ползва WhatsApp или праща SMS”, заяви той.

материал от ,,http://www.segabg.com/”
автор Самуил Диитров

А ЕТО И КАК ЧИТАТЕЛИТЕ КОМЕНТИРАТ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ В НЕТА:
sparrow
09 Юли 2017 18:37
Това може да се използва само за оперативни нужди или за събиране на компромати. В съда няма никакъв шанс да мине като веществено доказателство.
Maximus II
09 Юли 2017 18:38
Защото преносимите музикални плейъри могат да съдържат всякаква информация, от мултимедия с неплатени авторски права, до криптирани бази данни.
Maximus II
09 Юли 2017 18:39
Да, цифровата информация сама по себе си, не може да е някакво доказателство.
Lufthans
09 Юли 2017 18:56
Прегледах им сайта набързо. Няма нито дума за възможност да прихващат криптирана информация. Могат да работят само ако имат физически достъп до устройството т.е. са го прибрали и могат да се опитат да намерят парола до някой от криптираните услуги.
Повечето от функциите са на доста начално ниво, особено социалните графики, но като за някакъв старт става.
Ivanoff
09 Юли 2017 19:02
За 18 000 лв. си е много добре. Те нашите толкова си и могат, по-сложно не им трябва.
ssstto
09 Юли 2017 19:08
Къде са либерастите, дето се възмущаваха от камерите по пътищата? Къде е Андрей Слабаков да завие на умряло за КОМОНИЗАМА?
маргаритка2
09 Юли 2017 19:10
Ето една много криптирана. Направо не знам какво да мисля

https://www.youtube.com/watch?v=Zu_U5Qj46YM
skyspirit
09 Юли 2017 19:17
Няма нито дума за възможност да прихващат криптирана информация.
За това си има кечъри при провайдърите. Събират инфото, а оперативно интересния трафик се праща към суперкомлютри. Наскоро и нашите БАНяджии се обзаведоха с такъв.
Бобърче
09 Юли 2017 19:31
А преносимите музикални плейъри защо?

Да ловят музикалните пирати.

Не само.
Плейърът е един вид флашка.
На него можеш да качиш всякакъв вид документи и информация.
hamel
09 Юли 2017 19:33
А Вацапа?
маргаритка2
09 Юли 2017 19:55
Сигурно. Аз мислех, че музикалния плейър е само четец – на дискове или флашки… Както и да е.

Само да не почне оня с отверТката, че не знам.
Капитан Немо
09 Юли 2017 19:56
Маймунките в пилотската кабина току-що се сдобиха с комплект ръчички да щракат по клавишите и ръчкат ръчките. Няма по-страшно оръжие от това да дадеш на говедото неограничени възможности да прави бели…
маргаритка2
09 Юли 2017 19:59
Няколко развода предвиждам… и тук-таме някоя фирмичка да си смени притежателя..
Бобърче
09 Юли 2017 20:08
Само да не почне оня с отверТката, че не знам.

Няма да имат нужда от отверка.
Дистанционно ще ти доят тайните.
маргаритка2
09 Юли 2017 20:10
А, за мен няма страшно – на телепатия карам.
komar1
09 Юли 2017 20:15
За Маргаритка 2… Пено, хайде да си вярваме,че ако не си вярваме,ще вземем да се хванем
ddantgwyn
09 Юли 2017 20:21
@маргаритка2
09 Юли 2017 18:33
„Тук са включени следните видове техника – мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри.“

А преносимите музикални плейъри защо?

Защото могат да се използват за пренасяне и на информация, освен и на музика.
Proculus
09 Юли 2017 20:27

sparrow
09 Юли 2017 18:37
Според вас не би ли могло да има приложение софтуера при използване на специални разузнавателни средства или ако е с разрешение на съда във връзка с установяване, проследяване и разкриване на кореспонденция?
Lufthans
09 Юли 2017 20:46
Те могат да си вземат от провайдъра каквото си искат, но то си остава криптирано, защото и провайдъра няма ключ. Така че продължава да им трябва физическото устройство, защото на него търсят с какво да декриптират. Самия код не могат да разбият.
Zmeja
09 Юли 2017 21:04
Демократичната общност затяга примката около демоса.
Конституция на Република България:
Чл. 34.
(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са
неприкосновени.
(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт,
когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.
len
09 Юли 2017 21:13
Това Явор Колев ли ще го върши? Той още ли е в тази служба. Като се сетя за акцията срещу “читанката”…
JollyRoger
09 Юли 2017 21:18
Интересно дали само бопаджиите са клиенти на “Оксижена” в БГ… Едва ли.
nanyac
09 Юли 2017 22:10
За всяко спец средство има две познати схеми на използване:
1. Санкционирана употреба по реда предвиден в закона, и…
2. ..и всички останали употреби, включително от частен или друг характер.

И май тоя другия ще стопи лагерите на тая техника.
хлопатар
09 Юли 2017 22:14
Едно към едно излезе с правописните грешки в “Блиц”и тъй нататък. Абе къде се намира Центърът на новините?
segi4ka
09 Юли 2017 22:29
– Каква е тази кифла, бе?
– Ами не знам, от полицията са качили някакви простотии на телефончето. Отказах на една дебела полицайка и оная ми се закани.
GabroWitz
09 Юли 2017 22:33
получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения

Все в минало време,”след дъжд-качулка”,клюкарска работа.Няма да сА пУАшите,’гат видите “в реално време”-тогава!18 000лв-горе-долу толкова струва лицензен Solidworks,какво очакват от тая програма?
Billy-Joe Winchester
09 Юли 2017 22:37
В съда няма никакъв шанс да мине като веществено доказателство.
Какви веществени доказателства?? Милицията възнамерява да го ползва само е единствено, за да подслушва и изнудва бизнесмени.
А иначе сериозно казано, няма начин софтуер, който притежава качества, каквито му се приписват в статията, да струва 18 000 лева. Погледнах в сайта на производителя – може да се ползва само за рутване на телефони. С други думи ако милицията е “иззела” телефона на някого, да може да проникне в него, като заобиколи част от паролите му.
Minderbinder
09 Юли 2017 22:54
Толкова богата функционалност само срещу $ 10 000 ? Не ми се вярва.
Бобърче
10 Юли 2017 00:10
Толкова богата функционалност само срещу $ 10 000 ? Не ми се вярва.

Тази година е така.
Догодина, когато го пуснат в AliExpress и залее света, цената му ще падне до заветните 5 долара.
Krivcho
10 Юли 2017 01:38
Софтуер за лов на балъци.Всеки заинтересован може да си преинсталира смартфона или таблета за 15 минути през ден и ще му четат данните на мукавей.А IMEI се сменя за 2 минути и с нова карта ще бъде засечен също на мукавей.Единствената възможност за реално проследяване и извличане на данни от мобилно устройство е ако някой има достъп до устройството или пък собственика сам си инсталира бъгнато приложение.
Щъф
10 Юли 2017 02:22
Ей тия са велики! – “Ще копаеш оттук до довечера!”
Е как успяха Закона за обществените поръчки да го навържат с “Норвежкия финансов механизъм”?
А? Ей-й-й-й….

Neopol
10 Юли 2017 02:28
Този софтуер става само за шпиониране на конкуренти, които не вършат нищо нередно и затова не се пазят. Който върши нещо нередно още от едно време си знае че “не е за телефон”.
Вече не само престъпниците, ами и мениджърите на големи компании и държавните лица не ползват мобилни телефони и електронни съобщения. Я питайте Обама дали имаше мобилен телефон. Дали и Путин има мобилен телефон ? Не !

Както едно време знак за престиж бе да имаш мобифон, така сега знак за престиж е да нямаш.
Щъф
10 Юли 2017 02:29
Ех, ма к’ъф съм… пропуснал съм началото на един абзац:
“На търга се е явила само една фирма”
Доколкото знам, при обществените поръчки няма търг, ама това са подробности от пейзажа…

Backspacer
10 Юли 2017 02:31
Krivcho,
Само едно нещо ми трябва, и си пробит. Малко недоглеждане от твоя страна и си в джаза. Възползвал съм се от тъпи потребители – като показно само. В обществени-незащитени мрежи. И…., влизам за отрицателно време в устройствата – /тел., таблет, лаптоп в отворена мрежа/ Това в заглавието, с шпионирането ме напушва на смях, като им знам възможностите /не умствените, а технологичните – че едни пари трябва да се дадат, а те ги спестяват/
ablepsia
10 Юли 2017 02:31
Само да не почне оня с отверТката, че не знам.

Вече ще кара по-иновативно – направо с оксижен
ablepsia
10 Юли 2017 02:32
Като се сетя за акцията срещу “читанката”…

А, наште ГиДиБОПчовци главно за това ги бива – да воюват с читанки.
Neopol
10 Юли 2017 02:40
И…., влизам за отрицателно време в устройствата – /тел., таблет, лаптоп в отворена мрежа/

И кво си намерил там ? “Муцка, ай да ходим на кафенце.” “Пък пешо как ме нервира, като си хвърля чорапите навсякъде”.

Който трябва да се пази, бъди сигурен, че знае как да се пази. Тази работа със следенето отдавна вече се изроди до трошене на едни публични пари за едни наши фирми.
Neopol
10 Юли 2017 02:46
Всъщност не съм прав. Целта е по-голяма и точно по тоталитарен модел – всяване на масов страх. Нещо, като напълно прозрачните урни, дето работят безотказно в съчетание с бюлетини на твърда хартия, които се отварят и комшията, като член на СИК или наблюдател, който е вперил поглед в урната.
Backspacer
10 Юли 2017 02:56
И кво си намерил там ? “Муцка, ай да ходим на кафенце.” “Пък пешо как ме нервира, като си хвърля чорапите навсякъде”.

Съгласен. Прав си. Правил съм го за спорта. Нищо съществено не съм видял. Но е притеснително за собствениците на устройствата. Аз съм аматьор. Не ми се мисли кво правят службите
Marksman
10 Юли 2017 08:51
Ами какво стана с блекберито? Нали се фалеха, че нема да дадат на службите достъп
Diver N
10 Юли 2017 11:21
Хвала на таквиз!Толкоз ефтино и,толкоз евфективно и евфектно!!!
Онез афтонобили,с антените,ги одариха у земята и нема ръчкане с отвертките!?
taidzi
10 Юли 2017 14:24
Това са пълни глупости.
Никакъв софтуер не може да “заработи” без за това да има съдействие от страна на интернет доставчиците или мобилните оператори, примерно. Друг начин е да бъде хакнато съответното устройство. Което не е проста работа и в много случаи е просто временно, ако потребитялят не е хванат от гората, разбира се.
Много ми е любопитно как ще хакнат малка компания – примерно проектанско дружество, или немалък, но добре администриран офис, или баките, или спедиторски фирми, да не говорим за офиси в ЕС и т.н.
Телефоните ще хакнат друг път. Поне засега. Не забравяйте че има всякакви видове устройства
taidzi
10 Юли 2017 14:25
И къде ще съхраняват нашите велики специалисти натрупаните масиви и как по-точно ще гарантират защитата им. Да не стане грешка.
taidzi
10 Юли 2017 14:38
Другото много важно е нещо, ще са въпросните специалисти, които натрупани в един екип вероятно никак няма да са малко. И сега си представете в тази наша държава, където всички сме или приятели или роднини, какво чудо ще настане.
Нека запознатите с възможноста навремето МВР да се рови и подслушва домашните и служебни телефони, да кажат какви циркове са били и какво се е случвало.
groznik
10 Юли 2017 15:53
леле, значи да внимаваме кво пишем във фейса
Krivcho
10 Юли 2017 16:25
Backspacer
10 Юли 2017 02:31
Само едно нещо ми трябва, и си пробит.

И аз това казвам – капан за балъци.Дай ми достъп от две минути до смартфона си или лаптопа и съм ти направил чудесен бебефон безплатно, а тия от ГДБОП платили 35 000 лева за същото.
bokoto1971
10 Юли 2017 16:44
Много експертиза в тоз форум по темата, сал 1-2 ма разбират за кво става дума (щот са огледнали сайта на фирмата) – че трябва да има физ. достъп до даденото у-во, а инсталацията на ап. без разрешение така или иначе си е престъпление. То затова и пише в Германия примерно какво са гласували.
bokoto1971
10 Юли 2017 16:52
Krivcho, проблемът не е в “хакването”, това което са купили е от обратната страна – централизирано събиране на данни и съставяне на цялостни профили, история на чатовете и т.н. от различни у-ва и приложения. Хората които знаят как да се пазят трудно ще влязат вътре, но всички останали са на прицел – когато са оперативно интересни.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+