Стъклото на Мурано- няма друго подобно

Не може да посетите Венеция и да не си купите за спомен- венецианска карнавална маски или ИЗДЕЛИЕ от стъкло- Мурано.
8237_33915_MИ до днес предметите за дома, огледала и бижута, направени от стъклото на остров Мурано са едни от най- красивите. Тези предмети се отличават на фона на всички други подобни, направени също от стъкло. Това е така, защото начинът за създаване на така нареченото ,,венецианско стъкло” и до днес се пази в тайна от майсторите и се предава само на членове от семейството.
През 10 век във Венеция е създадена гилдия на стъклопроизводителите и се приема закон да не бъде внасяно стъклено от чужди страни. Местните стъклари получават важно място в обществото. Дори имали специалната привилегия да носят меч и да имат съдебен имунитет. Дожите, които управлявали Венеция съблюдавали да се пази в тайна стъкленото производство и за да бъде осигурена неговата защита, разпоредели производството на стъкло да се прави само на остров Мурано. Все, за да се запази тайната дори бил издаден закон: майсторите-стъклари да не напускат острова.
156736966_la2jj12-beautiful-medium-murano-art-glass-mirror-vintage През 15 век бил намерен начин за изработка на кристал и така островът става единствен производител на кристални огледала, които се появяват в дворците по целия свят. Продукцията на Мурано става много популярна, ценена и търсена. В края на 15 век накои стъклари напускат тайно острова и се заселват в Моравия и Холандия. Там създават своите работилници и стават първите конкуренти на Мурано. За тяхно съжаление стъклени им изделия не можели да имат този блясък и прозрачност, както на венецианското/Мурано/стъкло.
И до ден днешен в работилници на Мурано се спазва старата технология за производство на стъкло. Много от работилниците са популярна и скъпа марка за модни аксесоари и предмети за бита.
Идете във Венеция, за да видите стъклена мозайка от Мурано, с която са направени стенописи в храмовете!
CAMILA_PECAM-2_pendants Посетете Мурано, за да видите блясъка на стъклените предмети и бижута, излезли от работилниците на майсторите!

Уверявам Ви- ще останете впечатлени!

А тук можете да видите колекции на водеща фирма в бранша:
imagesRRRRRRR - КопиеAntica Murrina Venezian

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+