Трите най-стари градове в света и Пловдив

Аз съм обикновен гражданин и не зная какво точно става в Алепо, но споделям този материал, в който се споменава и за този стардащ сега град.

Проучването на световната история се извършва непрекъснато. Археолозите откриват места, които са били населявани от стари време и по останките от тях се правят догадки за живота на хората тогава.
До този мемент е установено и доказано кои 3 града са с най-стара история в света и дори днес са обитаеми.
номер 1. Йерихон-Палестина ерихон
Основан през 9000г. пр.Хр.
Намира се на Западния бряг на река Йордан. Той е най-продължително населявания град от създаването му до наши дни. В миналото е бил ограден от висока каменна стена и населението му било около 1000-1500 души. Библията разказва, че стените били разрушени от звука, който издавали нападащите града еврейски племена.Те използвали които тръби, издаващи сигнали за нападение.
Любопитна подробност е, че в
Йерихон хората изповядвали култ към Луната и погребвали своите мъртавци без глави. Главите им се съхранявали отделно. Този обичай бил възприет по-късно и от други народи в различни части на света. Сега този град наброява около 20 000 души население.
В съвременната история градът е бил в ръцете на Израел, а в наши дни е център на Палестинска администрация и на израелци е забранено да влизат в него, освен когато израелската армия дава разрешение за посещение на града от туристически групи.
Днес 90 процента от населението е на възраст под 20 години.
номер 2. БиблосЛиван

Храм Свети Йоан Кръстител
Храм Свети Йоан Кръстител

Основан през 5000 г. пр.Хр. от финикийците.
Разположен е на брега на Средиземно море. От този град са потегляли кораби за доставка на папирос в Древна Гърция и от думата библос (на гръцки: βύβλος) дошло неговото име. В този град имало култ към Баала- бог на възраждащата се природа и в негова чест били построени много храмове. По-късно този култ се пренесъл и в Гърция, но името станало Адонис.
Градът е попадал под влияние на различни народи. Бил е във владение и на Александър Македонски.
Главни туристически атракции днес са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата “Свети Йоан Кръстител”.
Днес в града живеят около 3 000 човека и той е интересен туристически център.
номер 3. Алепо / Халеп- произнасяно на арабски /- Сирия
Алепо преди алепо днес
Алепо преди Алепо сега
Основан през 4300 г. пр.Хр.
Раположен е в северната част на Сирия.
Това е град, запазил следите на различни народи- селевкиди, римляни и византийци. Бил е в ръцете на араби и кръстоносци. По време на Османската империя градът е силно и развит и трети по големина в тази империя, след Истанбул и Кайро. Алепо преживява няколко много опустошителни заметресения, а голяма част от населнието му умира от чума и холера в периода от 1822 -до 1832 година.
Градът има стратегическо положение. Той е на пътя между Европа, Близкия изток и Средиземно море.
В наши дни, преди Гражданската война се предполага, че градът е обитаван от над 4 000 000 души .
За голямо съжаление сега там се води война и има много разрушения. От един развит и интересен град днес Алепо е превърнат в развалина .
Класацията на историците за най-старите градове поставя на 8 място нашият град Пловдив– след Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон.
номер 8. Пловдив
пловдив1 пловдив2
Възникнал преди 4000 години пр.н.е.
Разположен е в Горнотракийската низина на брега на река Марица.
Градът е носил имената- Евмолпия, Тримонциум / разположен на три хълма според смисъла на римската дума /, Филипополис- на името на Филип Македински, който го владее и го укрепва с крепостни стени, Пълдин и туското му име Филибе. Все още го наричат и ,,Градът под тепетата” , защото е разположен върху тепета.
Най-интересни исторически обекти, запазени и до днес са: античен театър, римски стадион, малка базилика…..
Днес град Пловдив е център на различни международни прояви, а в 2019 година ще бъде Европейска столица на културата.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+