Proxima b

Всеизвестно е, че проучването на Космоса има една голяма и стара задача: да открие планета, която има сходни условия с проксиматези на Земята. Причина: изчерпване ресурсите на нашата планета и нейната човешка пренаселеност.
Преди време беше обявено, че има такава планета, но тя е на толкова голямо разстояние от нас, че няма космически кораб, който би достигнал до нея за един човешки живот дори. За съжаление хората не са измислили все още толкова бързо превозно космическо средство.
От няколко месеца се появи информация, че е открита планета, близка до Земята, за която се предполага ,че има възможност да се живее там. Това е планета, която се движи около най- близката до нас звездаПроксима Кентавър и затова астрономите са дали името- Proxima b.
Учените предполагат, че поради близостта на Proxima b до звезда, е доста вероятно планетата да има разтопено ядро и следователно силно магнитно поле.
Предполага се, че е по-стара от Земята.
Масата й е 1.3 пъти по-голяма от тази на Земята и освен това е скалиста.
Заради близостта си до звездата, Proxima b най-вероятно е постоянно обърната с едната си страна към Проксима Кентавър. Това означава, че на едното полукълбо ще е постоянен ден, а на другото постоянна нощ.
Всичко е доста спорно, но теоритично има достатъчно голям шанс Proxima b да може да поддържа живот.
По-серизоно проучване на планетата ще бъде направено след 2018 година, когато ще заработи новия космически телескоп – James Webb.
В началото на годината ще бъде изпратена сонда на Проксима Кентавър и ше се получават повече данни за Proxima b. Това е проект на руския милиардер Юри Милнер и известния учен Стивън Хокинг, наречен- Breakthrough Starshot.

А тук е едно видео. Няма субтитри, но може да бъде разбрано от тези, които знаят английски език. Останалите- просто ще се потопят в тайнството на Космоса.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+