10 най-популярните и вкусни сирена

Сиренето е храна, която трябва да бъде на трапезата всеки ден. То е различни видове и всеки вид има своето място в храненето.
Предлагам на вашето внимание топ 10 на най-вкусните сирена в света:
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_872.jpeg1. Моцарела – вкусено и леко сирене родом от Италия. Традиционно го приготвеняли  от биволско мляко, но днес се  прави  краве мляко. То е  на  бели топки с малък диаметър, накиснати в слаба саламура.
Продуктът е мек и много нежен, приятен на вкус. При приготвянето на този сирене млякото първи ферментира и след това се съсирваПосле се загрява и после се потапя в гореща вода . . От готовата смес се оформят топки и се поствят в специален разтвор. Но моцарела няма голяма трайност и трябва бързо да се консумира. Често го поставят в салати.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_333.jpeg2. Маскрапоне. Това сирене прилича повече на нежна кремообразна извара или дори кисело мляко. Вкусът му е лек, малко сладникав. Консистенцията на продукта е по-скоро като извара.
Родината на този продукт е Италия (в тази страна, като цяло правят невероятно вкусни сирена). Приготвя се от мляко с голяма масленост. От него често се приготвя десерти, най-популярния от които – тирамису.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_544.jpeg3. Бри – нежно и меко сирене от краве мляко, родом от Франция. По-рано то е било достъпен само за  крале и богаташи, но днес може да се опита от всеки.Прилича на блат на торта, покрит с бяла благородна плесен, която прилича на бяло кадифе. Има  аромат на  амоняк.Консистенцията на Бри напомня на крема сирене.Бри се смята за универсален сирене, тъй като добре се съчетава с различни напитки и храни.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_975.jpeg4. В списъка е включена Пармезан . Това  сирене зреене дълго . Някои смятат, че рецептата е измислена от монаси, живели в 1200 година. Сиренето е толкова силен, че при рязане може да се рушат. Технологията му  за изработване е сложна , а процеса на узряване е много продължителен. За производството на 1 килограм сирене обикновено отива около 16 литра мляко, а  съзряването  може да продължи  от една до три години.
В Италия има специални хора, които определят зрелостта на пармезана с помощта специални уреди.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_286.jpeg5. Камбоцола . Родината на продукта е Германия. Като цяло, това е немски сирене с плесен, който съчетава в себе си качествона италианско сирене Горгонцола и френски Камамбера (поява се  чрез свързване на имената на тези две разновидности). Такъв продукт е създаден от  германски компании в 70-те години на миналия век. За производството на това сирене се използва  специално подготвен мухъл, а  мекотата  и нежността на  консистенция се постига чрез добавяне на сметана. В крайна сметка се оказва леко и вкусно сирене .
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_427.jpeg6. Камембер – нежено  френско  сирене  с пухкава бяла коричка от плесен.  Приготвя от пълномаслено мляко. За съсирване се използва сирище.
В процеса масата трябва периодично да се разбърква. След това се поставя  във форма и по специален начин се изсушава , а след това се осолява. След това сиренето  зрее в определени условия до пълна готовност.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_818.jpeg7. Дор блу – синьо сирене с плесен родом от Германия. Дълго време такова сирене е почти единствен по рода си. Рецептата е разработена специално за любителите на мярката остри и пикантни сирена. Самият състав и функции за готвене все още се държи  в тайна, но е известно, че се използват специални мухъл, а също и краве мляко. Най-добре  този вид сирене се съчетава с грозде и орехи. Ако на масата има няколко разновидности сирене консумирайте Дор блу по-добре  най-накрая.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_379.jpeg8. Горгонцола . Познайте  откъде е родом? От Италия. Отличава се  остър и пикантен вкус. Отнася се към  синьото сирене  с плесен.
За производството се използват краве мляко, което се добавят гъбички  и специални ензими. По време на целия процес на узряване, за който са необходими от 2 до 4 месеца, сиренето се поставя в  специални метални пръти, осигуряващи достъп на кислород, който  е необходим за живот на гъбичките.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_4010.jpeg9. Тет де Муан . Името на това сирене  се превежда като “главата на монаха”. И именно монасите са първите, които правят този продукт. Родното място на сиренето  – Швейцария и  е изключителен скъпо. За производството се използва  краве мляко. Зреенето му  е не по-малко от 70-80 дни във влажни мазета и в съдове от  смърчови дъски. В процеса се доавят солен разтвор и специални бактерии. В крайна сметка се получава сирене с жълт цвят, плътна консистенция и кафява коричка.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/top-10-na-nay-vkusnite-sirena-v-sveta_8711.jpeg10. Рокфор. Такова сирене се отнася към  сините  сортове и се произвежда във Франция. Първоначално този продукт е  приготвен от овче мляко, но днес се използва и краве. Една важна особеност – съзряван в дъбови съдове  във  варовик и при условия на достатъчна вентилация.

Е, тези  сирене са определени за най-добри в света. Кои познавате и кои харесвате?- въпрос на вкус…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+