Години градиш име, а минути го изтриват…

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/06/byfet.jpg“Отнема повече от 20 години да изградиш добра репутация и точно 5 минути, за да я съсипеш”…

Уорън Бъфет вече е на 87 г. Повечето хора биха се съгласили, че “Оракулът от Омаха”, както го наричат, е най-великият инвеститор в историята.

Първите си няколко цента спечелил на шест години, продавайки дъвки. На седем години продавал Кока – кола и вестници. Когато станал на десет, печелел джобните си пари, продавайки топки за голф, тогава е арестуван от полицията.Родителите му не били разтревожени, защото насърчавали търговския дух на интелигентния си син. Първия си милион Уорън Бъфет печели на 32 години, а днес – на 78 години, богатството му се оценява на 62 милиарда долара и заедно с Бил Гейтс той е най-богатият американец и един от най-богатите хора в света, името му е неизменно на първите места в класациите на богаташите на Форбс. Неговият живот е невероятна история. “Дърветата не растат до небето. И изкачването става все по-трудно”, казва един от най-богатите хора в света.

Уорън Бъфет си е правил ДНК анализ, за да установи произхода си. Оказало се, че баща му има скандинавска кръв, а майка му – естонски гени. Известен е с изявлението си, че богаташите плащат прекалено малки данъци. Това за него не са празни приказки. Като председател на управителния съвет на своята фирма Berkshire Hathaway за година той получава 100 000 долара заплата, колкото получава и един среден брокер на Уолстрийт.

Един от най-успешните инвеститори и филантропи в света няма мобилен телефон, на бюрото му няма компютър и освен това богаташът няма служебен шофьор, а сам кара своя Кадилак DTS. Всички, които познават Уорън Бъфет, казват, че парите не са го главозамаяли. Той обича да споделя мъдростта си, която му е помогнала да натрупа огромното си състояние.

Много от неговите най-добри цитати са включени в годишните му писма до акционерите на Berkshire Hathaway, които са задължително четиво. Повечето от тях обаче той споделя в различни интервюта, речи, коментари в печатни издания и дори се пренасят от уста на уста.

Ето и някои от най-добрите от тях:

Бъдете наясно какво точно правите. „Рискът идва, когато не знаете какво правите.“ Когато имате талант, един ден уменията ще надделеят над късмета.

Премисляйте отново и отново всичко. „Държа да се отделя много време на премислянето, всеки ден. Хората рядко го правят, но е много важно в света на бизнеса.“ Много бизнесмени взимат импулсивни решения, които рано или късно водят до грешки.

Действайте внимателно във всичко, което правите. „Отнема 20 години да изградите репутация и само 5 минути, за да я съсипете.“ Трябва да бъдете предпазливи както в живота, така и в бизнеса.

Ако нещата са зле, не ги влошавайте. „Ако се озовете в дупка, не продължавайте да копаете.“

Заобградете се с правилните хора. „Няма как да направите успешна сделка, ако сте заобиколени с неправилните хора.“

Не бъдете прекалено доверчиви. „Купувайте акции в компании, които изглеждат толкова идеални, сякаш и идиот може да ги управлява.“ Чудесното приключва един ден, бъдете готови за момента, в който завесите ще паднат.

Оценявайте това, което е било преди да дойдат хубавите времена. „Някой седи на сянка днес, защото друг преди това е посадил дърво.“

Преценявайте кога да скочите от лодката. „Ако се окажете в потъваща лодка може би ще е по-подходящо да я напуснете и вместо да насочвате енергията си в ремонтирането й, насочете я към управляването на нова такава.

Навиците са трудни за променяне. „Веригите, с които ви връзват са твърде леки за да се усетят, докато не натежат прекалено много, когато ще е почти невъзможно да ги счупите.“

Вярвайте в успеха си, дори когато никой друг не го прави. „Винаги съм знаел, че ще бъда богат и никога не съм се съмнявал в това.“

“Единственият начин да получиш любов е като даваш любов. Много дразнещо е, ако имаш много пари. Иска ти се да си мислиш, че можеш да напише чек: ‘Ще си купя любов за 1 млн. долара.’ Нещата обаче не се случват така. Колкото повече даваш любов, толкова повече получаваш.”

/ материл на 24news.bg /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+