Ако изчезне ИНТЕРНЕТ ?!

Предстaвяте ли си какво би се случило, ако за няколко дни само изчезне връзката ИНТЕРНЕТ?
Дали това няма да предизвика световен колапс?
Ако до 1995 година достъп до мрежата са имали малко под 1% от хората и то предимно в Западна Европа, то за последните 20 години броят им е вече 3,5 милиарда души, а на всяка секунда 10 човека стават нови потребители на Интернет, казва статистиката.
Има няколко причини, които биха предизвикали изчезване на мрежата и няколко възможни сценария за последствията от това, казват от ВВС.
1. Хакери могат да спрат мрежата чрез злонамерен вирус.
Тогава най- малкото, което ще се случи – е изчезване на всички сайтове.
2. При повреждане на интернет кабелите, положени по дъното на океана– континентите ще изгубят връзка един с друг, а за престъпниците не е трудно да предизвикат подобен срив, защото до тези кабели може да се стигне не чак толкова трудно, особено при добро желание. Казват, че някои страни имат ,,аварийни прекъсвачи”, чрез които те да прекъснат връзката за страната си. Такава реакция е имало египетското правителство по време на ,,арабската революция” през 2011 година, за да се затрудни комуникацията. Това са правили и в Иран, и в Турция.
3. Най-силно може да наруши и дори изключи Интернет космическата енергия, получена от слънчеви изригвания. Само за секунди едно такова по-силно изригване може да извади мрежата от употреба и то за дълго.
Как един изчезнал Интернет би повлиял на обикновените хората?
Специалистите казват, че ако става въпрос за няколко дни- последствията няма да са катастрофални, защото всички компании, които са свързани с Интернет имат и резервни варианти за работа, ако него го няма, а финансовите загуби ще са поносими.
Обикновените хора ще закъснеят с изпълнението на своите непосредствени планове.
Изследване на учени е установило, че при прекъсване на интернетвръзката служителите се мобилизирали и свършили онези задачи, които отлагали.
Интернет е създаден до голяма степен и за по-бърза конумикация. Прекъсване на връзката би довело до стрес у всички хора, които ползват мрежата и би предизвикало самота и тревога, но пък това може да доведе до повече реално общуване и контакти. Едни служебни контакти обаче биха се затормозили от тази липса.
Загубата на Интернет ще върне хората в една друга реалност, от която са се отчуждили, но това не означава, че общуването ще се подобри.
Дойде ли ИНТЕРНЕТ- всичко ще се върне на своето място. Каквото и да се казва- Интернет е навлязъл много дълбоко във всички човешки дейности и взаимоотношения. Той е обвързал държави и световен бизнес и неговото отсъствия за по-дълго време ще предизвика непредсказуеми промени в световен мащаб.

/ по материали от наши и чужди електронни медии /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+