,,Спинърстрес”

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/imagesфгф.jpgНе съм психолог, но зная, че понякога те препоръчват като начин за справяне с персоналаната  агресия на децата, да им бъде подарявана гумена топка или рингче, което те да стискат в ръката си, когато се чувстват превъзбудени. Така това психическо напрежение да бъде деактивирано, а напиращата ангресия да бъде унищожена.

Към тези антистрест предметчета сега се добави и спинърът.

Знаете ли обаче, че той е създаден през 1990 година от Катрин Хетингер. Самата тя казва, че до тази идея стигнал, заради децата страадащи от автоимунно заболяване, при което има мускулна слабост и лесна уморяемост след физическа активансот и за да може детето да упражнява своите мускули, без да е необходимо някой да го подпомага в тази дейност. От подръчни материали Катрин  направила спинър. Нейният модел е малко по-друг от сегашните варианти . Има информация,  че други хора се определят за първосъздатели на спинъра. Така не може да се каже с точност кой е истинският им изобретател.

През 2017 година тази играчка става популярна в Америка, след излъчване на  многократни видеоматериали, които показват как се ползва. Много   бързо преминава през Европа и вече е част от деня на българските деца- за съжаление …

Рекламирана като средство за отнемане на стрес и намаляване на натрупано психическо напрежение, тя до такава степен поглъща обаче вниманието на децата, че те не могат да се откъснат от спинъра, особено докато разучват как да я ползват. Производството на различни модели на достъпни цени започва да се преръща и в колекционерска мания сред децата…

Не зная колко добре това малко предметче сваля стреса, но и аз,  и колегите учители от Америка и Европа споделяме, че тази играчка започва да създава проблем с работата на децата в училище,  защото те не се отделят от въртенето и вместо да ги успокои, започва  да ги изнервя, напряга и така отклонява вниманието им от учебната работа.

Точно това  довело да решението в няколко американски училища да бъде забранено внасянето на спинър  от ученик в училище, за да  не пречи на учебната работа на детето.

 В последните учебни дни самата аз станах свидетел точно на това явление; ,, спинърстрес” – както аз го наричам и не мога да си обясня как тази играчка завладява толкова много вниманието на децата,  сякаш ги поглъща в спирала на друг свят и те наистина изчезват от реалността.

Е, не всички деца имат такава играчка и не споделят такова забавление, но тези, в чиито ръце попадне- изчезват.

Браво на компаниите за играчки и бизнесът с тях…

Но както казват хората: ,,Всяко чуди за три дни”. Ще отмине и тази детска мания, но дали вече е подготвена друга ,,заигравка” с времето на децата…

Ще видим…

А Вашето дете има ли си вече спинър?

А ЕТО И РЕКЛАМАТА:

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+