Програма 24 май Варна

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/bc0ef46eb60e33791ad169b19d78e228.jpegДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май ще бъде отбелязан с над 60 блока от учащи. Така в празничното шествие ще участват  повече от 10 000 ученици и учители от 52 варненски училища и Общинския детски комплекс. В блоковете на някои училища ще се включат по своя инициатива и родители. Такова ществие се организира от 2001 година от община Варна  и неговто начало ще бъде обявено от камбанния звън на варненската катедрала “Свето успение Богородично” точно в 10.00 часа. На трибуната, построена на площад „Св. Св. Кирил и Методий”отново по традиция, ще застанат учители и директори на училища с доказан принос за развитието на общинската образователна система и заслужили деятели на културата – носители на награда ,,Варна”.
Тази година всички варненски университети – Икономическият университет и Колежът по туризъм към ИУ, Медицинският университет, Техническият университет, ВСУ „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище (ВВМУ), ще дефилират с около 2000 преподаватели, студенти, служители и възпитаници, водени от духовия оркестър на ВВМУ. Шествието на варненските университети ще продължи с тържествена програма на специална сцена в Морска градина.
На 24 май културните институти във Варна ще бъдат представени от Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”, от народните читалища, клуб „ЮНЕСКО“ и др.
За втора година в шествието ще се включат и деца от Москва, почиващи в Санаториално-оздравителен комплекс “Камчия”.
Традиционно празникът ще бъде открит с Фолклорна композиция, изпълнена от 200 възпитаници от ІІ до ХІ клас на СОУ “Елин Пелин”. Композицията “Радост българска, хубост българска” е подготвена от екип преподаватели в училището – Тодор Тодоров, Радослав Иванов и Стоян Ризов.
Шествието на 24 май ще бъде предвождано от Духовия оркестър на Национално училище по изкуствата “Добри Христов” с ръководители: Марко Добрев и Иван Илиев.

Манифестацията ще преминава по бул. „Мария Луиза“, бул. „Сливница“ и ще завърши пред входа на Морската градина, където от 11 ч. започва концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“

Честит празник, варненци!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+