Във взаимното училище на Варна

Днес бяхме в ,,Музей на Възраждането” с учениците от моя клас. Сградата, в която се помещава той е била дом на богат гръцки търговец.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/photo-1.jpgТози музей е един от любимите ми в град Варна.
До него стигнахме  пеша през  красивата Морска градина на града. Прекрасното време и морският въздух заредиха децата с енергия в повече. Преминахме покрай  разноцветния метален надпис VARNA2017, който е един от символите на града домакин на европейската младеж тази година.
Децата седнаха върху буквите и се получи красива картина, която веднага щракнах за спомен.
Домакините на музея  ни настаниха в стаята на взаимното учлище. Озовахме се в 1860 година, когато е открито за първи път такова училище в града. Потопихме се в класния живот от онези времена.
И преди съм била в този музей, но този път разбрах, че по предложение на Петко Славейков в това училище са били премахнати физическите наказания и фалангата, които са били основно средство за възпитание в българското уичлище от Възраждането. Децата много се чудиха , когато рзабраха, че продължителността на всеки час,  както и времето за почивка се определяло от учителя според начина на работа на децата. Изуми ги и факта, че нико дете не е имало  право на протест или някакви молби, защото била важна само преценката за всичко  на учителя и неговото решение, но и учителите били наистина най-учените хора на селищото и тяхната дума се чувала навсякъде.

снимката не показва лица и поради това е публикувана
снимката не показва лица и поради това е публикувана

Видяхме оригинал от учебника на Д-р Петър Берон- ,,Рибен буквар”. Видяхме и ключът от крепостната стена, опасвала град Варна и разрушена по искане на жителите на града, когато Варна, последна от всички градове в България се освобождава от Османскио робство и  обзети от невероятна  емоция, жителите на града предлагат да бъдат съборени старите крепостни стени като  израз  на пълна свобода… по думите на нашия ексурзовод…
Видяхме и други ценни и оригинални експонати, но за тяхното значение и стойност моите сладури нищо не разбраха, защото те са свързани с епохи, не така подробно изучавани до 4 клас….
А аз винаги, когато съм в този музей,  снимам лозунга на взаимните училища, който много харесвам и той  гласи:

,,ЕДНО МЯСТО ЗА ВСЯКО НЕЩО И ВСЯКО НЕЩО НА МЯСТОТО СИ”

ръкаВидео-лозунг

Хубав и полезен следобед беше за всички нас!
Хубав Варненски музей!
Там мойте ученици ще получат и своя документ за завършване на 4 клас.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+