Шостакович

Можем да кажем, че Шостакович е композитор от нашето време.
шостаковичТой роден през 1906 година в Санкт- Петербург. Баща му е инженер, който бил голям почитател на музиката, а майка му била пианистка. От малък Дмитрий се занимава с музика: учи в частно музикално училище, а по-късно завършва музикална консерватория. Започва да пише музика и да участва в различни конкурси, от които да печели награди. По-късно става преподавател и получава професорска научна титла. По време на Втората световна война той е в окупирания Ленинград и там в условията на жестоката блокада пише своята ,,7-ма симфония”. След войната Шостакович се премества в Москва, където става преподавател в Московската консерватория.
Шостакович постига слава и известност в Съветския съюз, но често е имал сложни отношения с управляващите.
Музиката му е била забранявана в периода 1936 и 1948 година. Макар, че имало спорове сред музикалната критиката колко добри са написаните от Дмитрий Шостакович произведения, творбите му с били добре приемани от публиката и бързо ставали популярни.
Композиторът е имал 3 брака и син и дъщеря. Умира в Москва през 1975 година на 68 години.
През 1988 година по кината се появява английският филм ,,Testimony”, по книгата на Соломoн Волков, написана по спомени на Шостакович. Ролята на композитора се изпълнява от Бен Кингсли.

А тук можете да чуете гласа на самия Шостакович, когато през 1941 година в радиопредаване той се обръща към ленинградчани, за да сподели как е написал ,,Симфония 7″, за да каже своето вълнение в тези тежки години на война…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+