НВО 4 клас- срещу родители и учители

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/Parents.pngНВО за 4 клас предизвиква гняв сред по-голяма част от българските семейства с ученици и скрито негодувание  сред учителството.
Ама защо?
1. НВО ангажира всеки педагогически колективи- административно и педгогически.
Административно, защото се предхожда от сериозна организционна работа.
Педагогически – защото всяка рбота на ученик подлежи на проверка.
НВО не ангажира семействата, но често се допуска една грешка:
Върху много учители се упражнява натиск от ръководния състав, ако учениците на съответния колега не покажат хубави резултати.
За да не попаднат под този удар, макар  да знаем, че  ,,Самолет в Космоса не лети” , както аз обичам да казвам за природните възможности дадени свише на вски човек, много учители като вид презастраховане започват да говорят за тази проверка в началото оше на 4 клас и да се опитват да възнесат нейната важност като така се надяват да мотивират и семействата, и техните наследници да положат усилия на ,,макс” , за да се получат в края на 4 клас след НВО -максимални резултати.
2. Макар, че народът ни казва: ,,Залуди работи, залудо не стой” драгият съвременен родител не мисли така. Той е прагматичен  и с право. Защо да се хвърлят допълнителни усилия за нещо, което само ще бъде изписано като резултат някъдеси и нищо повече. А родителят има и добра обосновка: Защо да има допълнителни усилия, ако ученикът целогодишно е учил добре и е получавал адекватни на своите знания оценка. Да – правилно логическо мислене. И аз подкрепям такова мислене.

Има друго обаче. А защо да няма проверка? И за какъв стрес става дума, ако всеки през четирите годините е бил на мястото си?-учител и ученици.

От какво предпазваме децата? От това да покажат как са учили?

 И защо не си задаваме въпроса, че в желанието си да  направим живота на нашите деца по-спокоен,  им правим ,,мечешка услуга”?

Дали ЖИВОТЪТ, който ги очаква, ще им прости суровите си уроци и как нашите деца тогава биха избегнали стреса и биха намерили най-доброто решение за себе си?

Та,  мили родители: Да не Ви пука от НВО, ако Вашият наследник  4 години е полагал усилия да се развива.

Е, уважаеми колеги: Да не Ви пука, ако Вие сте работили 4 години. Все пак ,,Самолет в Космоса не може да лети” , а и да може , ако не му пука… отчетът ще гледа математическите изражения…Жалко!  ,,Черният Петър ” пак е в учителя, а това не го разбира драгия родител… Той просто е прагматичен, защото времето е такова и времето е пари, а всички се стремят към тях: Кой с ум, кой с хитрост, кой с умения, кой …с рационалност и прагматичност…

Успех на всички!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+