Родителят, който демотивира

Да бъдеш родител не е лесна работа.
https://www.art1a1d.com/wp-content/uРодителството не е да храниш и обличаш или да даваш добра сума джобни пари.
Но какво да се прави!
Така го е решила човешката природа!
Както всяко  човешко качество и това или го имаш, или го придобиваш със закъснение,  или изобщо не го усещаш до края на дните си.
Това може би е и една от причината в училище учениците да са толкова различни.  Освен личните генетични качества, всеки от тях е повлиян от родителството в семейство си.
Едни са трудолюбиви и целенасочени, други хаотични и непостоянни… мотивирни и немотивирани..
Понякога може би,  родителите без да искат,  вредят на това, което трябва да постигат децата в училище, а учителите да изпълняват достатъчно добре своя ангажимента за обучение на децата.

И това е проблем,  особено за обучението на малките ученици, защото за да е успешно  тяхното учене, то не може да става без подкрепата на родителите : моралната и  психическата.

Идат ,,малки матури” за всички български четвъртокласници.

Те не са изпит за важна професия, но те показват степен на подготвеност за учене през следващите години. Донякъде показват недостатъци в работата на училището или пък може да очертаят  бъдещи по-добри учебно-образователни решения.

Но тези дни преди НВО,  много родители ми казват: ,,Ами то тези изпити нали не са важни? Нямат никакво значение!”- усмихвам се и вдигам рамене. Какво да отговоря.

https://www.art1a1d.com/wp-content/uploads/2017/05/imagesbnbn.jpgВ клас пък,  когато правим подготовка за изпита току някой малък ученик ще каже :,, Ама, Госпожо,  мама каза, че няма какво да ми пука..!”

И след такива мнения в семейството за тези НВО, и след индиректно демотивиране на учениците ми – давате си сметка колко ми е трудно да се изправя срещу тази бариера и да кажа:  ,,Важно е  !”

За съжаление точно децата, които  винаги са имали повече нужда от мотивация за учебен труд и повече подкрепа, за да  вървят напред, точно техните семейства ги успокояват така, че и малкото желание да покажат знания е покрито от безхаберие…

Има и деца, при които мотивацията е сериозна. Те просто не искат да се представят зле и да имат лош резултат и полагат усилия да покажат своите възможности.

Та, ето как родителите със своето  несъзнателно действие застават срещу децата си, срещу работата им  в училище… За децата- родителското мнение е най-важно!- Така е! За това спор няма!!

Е , колеги- продължаваме напред! Друг вариант няма, защото после се гледат резултати …

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+