Може ли да дресираме котка?

Мексиканците казват за детското възпитание така:
,,Възпитанието на децата е опит да се съберат в една стая много котки”.
А как можем да възпитаме котка да изпълнява нашите желания. Как да я дресираме и дали това е възможно изобщо, защото всички знаем, че този елегантен домашен любимец не е като вярното куче.
Два са начините, за да се дресира животно: използване на отрицателна пофкрепа, т. е – налагане на човешката воля или чрез възнаграждението – положителна подкрепа.
Да се държи на строг нашийник куче или кон, за да се принуди да ходи – това е пример на негативна подкрепа. Още щом кучето започне да ходи редом до стопанина, неприятното въздействие от шиповете на строгия нашийник се прекратява. Към метода на негативната подкрепа при дресировката, котките се отнасят също така отрицателно, както и дивите животни. Никоя котка няма да научите да се разхожда ако ще прилагате върху нея сила, макар че тя с охота ще се разхожда с вас ако получава възнаграждение.
Котките много ясно реагират на вниманието и на отношението на човека, който се занимава с тях. Към един изпитват пълно доверие и с удоволствие се подчиняват на неговите команди, а към друг се отнасят пренебрежително и игнорират неговите заповеди. Точно по това котката се различава от кучето, което може да бъде обучено на всякакви команди, изпълнявайки ги, независимо кой член от семейството ги дава. Ако котката се страхува от човека или се отнася с неприязън към него, той никога няма да може да я научи на най-елементарни неща. Няма да помогнат и лакомствата: котката не бива да се подкупва, трябва единствено с поведение и отношение към нея да завоюваме доверието й, привързаността и любовта.IMG_3149
Котката макар и много послушна понякога и привързана към човека, винаги ще се обучи на това, което сама пожелае, на това което съответства на нейните потребности и й доставя удоволствие.
Обучението на каквито и да е неща и трикове трябва да започне с наблюдаване на котката. Определяйки естествените склонности на котката, какви игри обича, може да се помисли на какви трикове и упражнения може да се обучи. Ако например, тя с удоволствие скача от масата на шкафа и обратно, то лесно можем да я научим да скача по команда върху вашият гръб или някаква поставка, която държите в ръце. С помощта на системно поощряване такава котка може да се научи да преодолява бариери, да скача през обръч. Ако котката обича да носи в устата си своите играчки, то тя може да се научи да ви носи хвърлени от вас предмети. Някои котки, по собствена инициатива, обичат да се повдигат на задните си крака, други обичат да влизат в кутии и кашони, трети – да заемат неочаквани за котките пози.
Наблюдавайки вашата котка достатъчно дълго време и определяйки нейните склонности, можете да започнете с помощта на поощрение, усилвайки присъщите й качества.
Тренировките трябва да се провеждат поетапно. Главния фактор, който ще определи успеха в първия етап, това е търпението на дресьора: човека е длъжен търпеливо да чака, докато котката сама, понякога съвършено случайно, не изпълни действието, което той очаква. Щом това действие бъде направено, именно в този момент трябва да се произнесе избраната преди това команда, за да може котката да свърже изпълнението на действието с неговото звучене. Веднага след това котката трябва да бъде похвалена и наградена.
Трябва да се отчете, че котките прекрасно реагират на звукови сигнали, способни са да възприемат до 50 човешки думи. Разбира се, те не разбират тяхното значение, но прекрасно усвояват с какви думи ги викат за разходка, за игра, за храна, а какви думи означават забрана и негодувание на стопанина. Много котки обичат да ги хвалят. Те улавят съответстващата интонация интонация в речта на човека. А ако похвалата се допълни от ласкаво погалване, това ще бъде повече от достатъчно, за да събуди у котката желание отново и отново да изпълнява командите на стопанина.
Някои котки признават за награда само лакомство. В този случай, най-вкусните парченца трябва да се разделят на малки части. Колкото по-малки са парченцата лакомства използвани за поощрение, толкова повече пъти ще можете да принудите котката да изпълни действието в което я обучавате. За лакомства могат да се използват: таблетки витамини, парченце храна, малко кубче захар, месно топче, парченце твърдо сварено яйце, парченце сварена риба без кости, парченце пилешко месо без кости и кожа. Но всяка котка, рано или късно ще започне да се отказва от лакомствата, тъй като се появява естествено пресищане.
Следва да се отбележи и този факт, че котките много бързо се уморяват от повтарянето на едни и същи действия, затова продължителността на обучението трябва да бъде няколко минути. Иначе у котката бързо ще настъпи отвращение от изпълняването на триковете и след това никакво поощрение няма да я накара да ги изпълнява. Обучавайки котките, тренирайте ги не повече от 2-3 минути еднократно, след това пускайте своите “ученици” на свобода. Старите котки са способни на по-дълги занимания, макар че и сред тях могат да се срещнат особи, съвършенно неподдаващи се на никакви методи на дресировка, но също могат да се срещнат и родени актьори, способни с нескривано удоволствие отново и отново да повтарят триковете които им харесват.thumb.php
През целият период на обучение, независимо колко продължава, трябва да се има готовност да се поощрява котката, ако тя е постъпила според очакванията ни. Нарушаването на връзката “правилно действие – награда” в ранния стадий на обучение може не само да снижи вече постигнатите резултати, но и да прекрати интереса на котката към това занимание. За да не се случи това, котката е длъжна да получи възнаграждението незабавно след изпълнението на изискваното от нея действие. След известно време, когато котката запомни и с лекота започне да изпълнява това, което очакват от нея, може да се прекрати даването на лакомства и да се използват само одобрителните думи и ласки.
Недопустимо е да се дава на котката лакомство или да се поощрява по някакъв начин преди изпълнението на действието. В този случай котката ще свързва възнаграждението с тази постъпка, която е предшествала лакомството.
Ако имате малко време и ви липсва търпение, не правете опити да обучите котката си на някакви трикове и команди. Живеещата с вас дълго време котка, все пак ще се научи да разбира много думи, обръщения към нея, вашите жестове, и най-вече тя ще чувства вашите настроения и състояния.

Необучената на никакви трикове котка, която живее свой собствен живот, е не по-малко интересен обект за наблюдение, прекрасен партньор в игрите, и същество, даряващо на човека своята любов.

А сега, ако сте учители може лесно да разберет колко проницателни са били мексиканците като са сравнявали възпитанието на децата с дресирането на не така поддатливите на команди красиви котета.


/ по материал от чужди електронни медии /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+