Делфините-приятели на човека

Тук е един интересен разказ за тези добри същества.
Те са сред най-интелигентните същества на Земята. Те на са риби.
Делфините всъщност са малки зъбати китове.
9940e690bdb4a70dcb91c3609efee9c3_bigСпоред учените, съществуват 32 вида морски и дори 5 вида речни делфини.
Делфините имат роднини и на сушата-най-близките им роднини са кравата, елена и свинята. А според някои учени и хипопотамът. Да не забравяме и… хората.
Учените казват ,че преди милиони години делфините са имали крака. Ако се загледате внимателно в скелета на делфина, ще забележите две малки тазови кости подобни на пръчки. Тези кости са останки от задни крака, чрез които те са ходели по суша.
Интересно е, че костите на делфина са леки, защото вътре са пълни с мазнина.
И не на шега, ако делфините имаха зъболекари, те биха били доста заети! Върху дългите им челюсти може да има от 100 до цели 250 остри бели зъба!Независимо че имат уста, пълна със зъби, делфините не дъвчат храната си. Те я поглъщат нацяло и я смилат в стомаха си. Докато ловуват под водата, някои делфини издават и много силни цъкащи звуци, които могат да убият всяка малка рибка или сепия в обхвата им. Тогава делфините бързо излапват зашеметената от звука плячка.
Тези животинки не се усмихват,както може би сте чували,защото не могат да движат мускули на лицето си, както хората и може да изглежда, че един делфин се усмихва, дори и когато е ранен или много болен.
Делфините са перфектни гмуркачи. Най-дълбокото документирано гмуркане на бутилконосия делфин е 300 метра. То е дело на Тъфи(Tuffy), делфин, обучен от американската флота. Много от делфините, обаче, живеят в доста плитки води. В района на залива Сарасота, САЩ, делфините прекарват доста време във води, по-плитки от 2 метра.
Всички знаем колко много обичат делфините да скачат,а защо правят често това? Понякога делфините, скачайки, се придвижват по-бързо и виждат по-надалеч къде е рибният пасаж, който преследват. Понякога така изненадват и объркват плячката си. Понякога по този начин се освобождават от паразитните животинки, които са се залепили за кожата им. А понякога скачат за…удоволствие! Във Феста Делфинариум Варна, делфините правят невероятни скокове…от дълбочина 6 м скачат на 5 м над водата! И всичко това …само заради възторжените аплодисменти на публиката!
elitefon.ru_7419Как спят делфините? Това е една от големите им тайни, разгадана от учените. Няма такова друго същество на Земята!
Както знаем, делфините живеят потопени във водата, но трябва да бъдат в съзнание, за да могат да дишат,защото имат като човека бели дробове. Това означава, че не могат да заспят пълноценен дълбок сън, защото ще се … удавят. Делфините са решили този проблем, като позволяват само на едната половина от мозъка си да спи! Другата половина работи и поддържа живота им. Двете полукълба на мозъка им се редуват на около 2 часа, докато делфинът се наспи.
Поведението на делфините по време на сън е различно. Те могат или да плуват бавно и да се показват на повърхността от време на време, за да поемат въздух или да си почиват на повърхността с открит дихателен отвор. Могат и да си почиват на дъното (в плитки води) и да се издигат на повърхността от време на време, за да дишат.
Някои учени твърдят, че делфините изобщо не могат да сънуват. Колко жалко!
По колко деца наведнъж раждат делфините? Повечето раждат както хората – по едно делфинче. Понякога се раждат и близнаци, но обикновено оцелява само единият от близнаците.
Сред природата повечето живеят около 25-30 г., a в делфинариумите, под грижите на човека, достигат и до 50 годишна възраст.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+