,,Интернет на нещата”

Ако преди 30 години някой ми беше казал, че ще имам айфон и ще го ползвам за писане, изпращане на съобщения и аудио и видео разговори, че ще мога да включвам с него уредите у дома… Не,  нямаше да повярвам.  Ама -да ! Това си е самата истина!

 А какво ще кажете за информацията, че до 10 години или до окоо 2030 година  ще има ,, Интернет на нещата”.

Т.е. – таблети  и компютри ще сканират мислите ни и въз основа на мозъчната ни дейност ще знаят какво мислим, като тази информация ще се предава по между им, чрез “Интернет на Нещата”.

Първоначално мислите ни ще бъдат използвани за пароли и за отключване на електронни устройства, съобщават в. “Дейли мирър” и БТА.

Потребителят ще си мисли за конкретна песен или понятие, а устройството ще ги разпознава и само ще се отключва.

Тези предсказания са направени и от проф. Нита Фарахани от университета “Дюк” на Свтовен икономически форум в Давос.

Според нея мисловните пароли ще бъдат едни от най-ефективните и трудни за подправяне. Хората ще носят портативни електроенцефалограмни устройства, които ще ги свързват с най-различна апаратура.

Но вече се досещатате, че такава възможност ще създаде и много сериозми опасности. Ние хората  ще станем ,,стъклени” – както ,,Кристалният Джакомо” от приказката на Джани Родари, защото както казва професор Фарахани: “Не съществуват закони, забраняващи на някой да чете мислите ви, а дори и такива норми да бъдат въведени те могат да не се спазват”.

А знаете ли как завършва историята на кристалното момче?

Цитирам : ,,Тиранът накарал да арестуват Кристалния Джакомо и заповядал да го хвърлят в най-мрачния затвор…”

На този форум в Давос учените предричат, че в скоро време роботите, на които вече се прикачва интелект с все по-големи възможности,  ще са способни да четат дори и нашите мислите  и никой няма да може да ги спре.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли пък съобщават, че вече са в състояние да контролират съзнанието на животни чрез промяна на активността на мозъчните им клетки. Те правят опити с мишки и споделят, че имат резултати.

Та, ето какво ще споходи хората след 2030 година… Може и да е само фантастика и елетронномедиен шум , но както казват руснаците; ,,Поживем, увидем!” Е, ще увидят живите …

Аз харесвам възможностите на компютрите, но честно казано-малко ме хваща страх… Не ,че имама престъпни мисли, ама да знаят другите какво мисля!!!

/ по  материал на масовия печат и електронните  медии /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+