Голгота

В петък преди 2017 години,  понесъл кръста на всички човеци Иисус Христос изкачва хълма Голгота,  за да се принесе в жертва на човечеството и така да изкупи всички онези лошотии, които то е извършило до този момент. Така хората ще бъдат освободени от тежестите на греховете и ще могат да тръгнат по чист път, където лошото да стане по-малко от доброто или дори да изчезне.
Получил името ,,разпети петък”,  това е най-тежкият ден от Страстната седмица и храненето,  работата , дори водата са  забранени. Постите са най-строги.
Старите хора казват за Разпети петък: “На този ден и птичката гнездо не вие”.
На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.
Самият хълм Голгота се е намирал извън стените на Йерусалим.
Преведено от латински името означава ,,череп”. Може би, защото самият хълм е кръгъл като череп.
Има поверие, че първосъздателят Адам е погрбан на хълма и кръвта, която се стичала от разпнатия Христос  умивала символично лицето на Адам, а така и лошотията на цялото човечество.
Този череп Голгота често е изобразяван на иконостасите в църквите.
Изкачаването на хълма Голгота се превърнало и в символ на всеки човешки земен път. Станал е нарицателно за живота на всеки човек. Хората често казват: ,,Това е неговата Голгота” , когато се отнася за човек с трудна съдбa и добавят: ,, По-добре приемете своята Голгота, за да понесете по- лесно  собствения си човешки  кръст!”

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+