Малта – остров на пирати

    Jean de la Vallette-Parisot (1557-1568), founder of Valletta     Photo by Giulio Andreini
Jean de la Vallette-Parisot (1557-1568), founder of Valletta Photo by Giulio Andreini

Краткото ми пребиваване сред емигрантите от различни страни, избрали Малта за свое място, обогати моя личен живот и представите ми за тази страна. Ето какво разбрах за тази страна от тези хора , живели повече време там и в повечето случаи  жители от Балканите.
Много от тях са научили местния език, имали са контакти с местното население- а мъжете- често са живели са с жени малтийки….

Да уточня- Малта е малка островна група, почти в центъра на Средиземно море. Най-голямo от островчетата е Малта, която днес много любители туристи желаят да посетят.
Малта има интересна история. Разказват, че първото население на острова са пирати, които там са намирали убежище за нападение над кораби в Средиземно море. Малката островна група е много удобна за такава работа, защото се намира почти в средата на едно оживено от стари времена море. Няма пясъчни ивици. Високи и стръмни варовикови скали опасват острова и са естествена защита и бариера срещу завоеватели. В тях морето е издълбало много и големи пещери, удобни място за укриване на плячка. Може да има истина в това. Жените от местното население- особено по- младите са много красиви. Те имат къдрави и дълги коси. Стройни фигури. Може би са наследнички на онези жени, които пиратите са водели на острова след поредно ограбения кораб. Не мога да кажа същото за наследниците на тогавашните островитяни. Те са ниски на ръст, мургави и много често в ранна възраст остават без коса. Интерeсно е, че повечето от тях имат светли очи. Поне това на мен ми направи впечатление. Малта е била под владение на араби, а по-късно е част от Сицилиянското кралство. Около- 1530 година островът е подарен на рицарите ,, иоаннити”, които започват да се наричат ,,Малтийски орден”. Те правят крепост, която днес е добре съхранена. В подземията на тази крепост казват, че рицарите направили тунели с изходи към различни райони от крайбрежието на острова. Затова само се говори, защото много опасно е изследването на тунелите. В 1565 Малта преживява обсада от 3 месеца на османските турци. Казват, че тогава започва изграждането на крепостните стени и оформянето на Валета- столицата, по проект на Жан Присо де ла Валет. В 1798 година рицарите напускат Малта, защото наполеоновите войски я завладяват с хитрост. Говори се, че самият Наполеон помолил рицарите да предоставят пристан за корабите му на път за Египет. И тъй като орденът бил френски, той дал съгласие за гостоприемство, без да допуска, че зад тази молба се крие измама. Корабите на Наполеон навлезли във Валета– плячкосали всичко, забавлявали се три дни на острова и отплавали за Египет, като оставили гарнизон на острова.
В 1800 година Малта попада под властта на Великобритания. По време на Втората световна война Малта има важна роля, поради своето положение. Била е бомбардирана и обсаждана….
През 1964 година Малта получава независимост, а в 2004 е член на ЕС.
Ето- колко много е преживял този остров, ето колко много народи са минали през това красиво място и няма как те да не са оставили своите следи върху местното население там, което има много интересен език, традиции, бит……

/но за това, ако искате ще Ви разкажа…./

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+