Прости стъпки за хармония

Всеки човек и собствената му реалност крият свои тайни и загадки.
Удивително е, как въпреки познанията си човек оказва съвсем слабо влияние върху себе си и окръжаващата го действителност.
В този смисъл да достигнеш до дълбините на тайните, скътани дълбоко в теб, да се опознаеш и заживееш в хармония със себе си – е привлекателна и на практика съвсем достижима перспектива пред личността. Достижима, но не и съвсем проста като цел.
За човек, който се стреми към щастие е необходимо да се научи да живее в хармония не само със себе си, но и с реалността. Да намери идеалния баланс между своя вътрешен и външен израз, които формират собствената му действителност.
Да се научиш да живееш в хармония със себе си, не е никак просто, но разбирането на собственото Аз, води до разбиране на обкръжението ни, от там се явява важна крачка по пътя към баланс и вътрешен мир.
Как лесно можем да разберем Себе си? Думата самопознание означава процес на запознаване със себи си, със своите потенциални и актуални умения, способности, личностни и интелектуални особености, черти на характера, отношения с околните и т.н.
“Промени себе си, научи се да се обичаш – и целият Свят ще те последва” – сигурно не веднъж сте чували тези думи. Да обичаш себе си – означава постоянно да “работиш” над себе си.
Непрекъснато слушаме: “Всички болести се дължат на нерви”, или “Това в него се дължи на нервна почва”. И повярвайте това не са просто клишета, това е реалност. Има дори термин, който означава взаимосвързаността между душата и тялото – психосоматика. Отрицателните емоции отслабват организма, правят го уязвим за заболявания. Много от болестите се появяват вследствие на стрес и неотработени травматични преживявания. Различните емоционални преживявания влияят на различни органи и части на нашето тяло.
Всеки от нас – е микрокосмос, в който всичко би трябвало да е хармонично свързано. Такива са поне законите на природата.Когато видим човек с красива и горда осанка, то това не е само пример за естетическа красота. Такъв човек прелива от здраве. Такъв човек е здрав – физически и психически. Той излъчва увереност в себе си и своите сили.
На всички е известна старата мъдрост: “Здрав дух, в здраво тяло”. Необходимо е да се стремим да направим тялото си здраво, да върнем първоначалното му предназначение, да го направим красиво и силно.
Можете ли да заобичате себе си и своето тяло? Заобичате ли се ще върнете и вътрешната си хармония и ще се избавите от много психологически проблеми, неврози, депресии и т.н.
Възможно е да постигнете това с различни методи. Главното е да имате стимул и желание за това.
Просто бъдете себе си, вървете напред, следвайте целите си, радвайте се на всеки момент, който ви прави щастливи.
Тръгнете и направете първата крачка, още Сега!

По улицата или в парка… Цялата ви същност ще усети радостта от движението. Ще бъдете с пълното осъзнаване, че творите вашата нова реалност.

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+