Сенека казва

Лука Джордано : ,,Смъртта на Сенека”

Сенека е виден филослоф и мислител. Той живее във времето, когато Римската империя е управлявана от един от най-жестоките си императори, чието поведение граничи с ,,лудостта” , защото е извършвал деяния, присъщи на луд човек и според мнението на медиците днес.
Сенека е сенатор и както много знатни хора и той попада под ударите на болния Калигула и обкръжението му . Съдбата го спасява и след завръщането си от вътворяването му на остров Корскика, той става наставник на Нерон, който е син на втората съпруга на Клавдий -Агрипина. Нерон става иператор на 16 години, след като Клавдий е отровен. Младият владетел започва управлението си с не по-малко жестокости и тъй като Сенека е негов наставаник, в двореца започват да подозират, че зад безумните решения на младият Нерон стои Сенека. Вече изтърпял тежестта на дворцовите интриги, Сенека се оттегля от своята дворцова длъжност под предлог, че иска да се занимавя с филосфските си трудове. Това не го спасява. Наклеветен пред Нерон, че подготвя заговор срещу него, импреаторът му нарежда да се самоубие. Така на 65 годинини сам Сенек слага край на живота си като прерязва вените си.
Най-голямото му произведение е ,, Нравствени писма до Луцилий” , в което той излага своите възгледи за живота.
Сенека е известен с това, че издига разума като управител на всяко човешко поведение . Според него:

Само разумът трябва да управлява мислите, чувствата, навиците и нагона на всеки човек. Не може да има добордетелен живот, ако той се преплете с обществен живот и слава.

Нищо не ни вдъхва увереност, че утре наистина ще имаме време да направим онова, което можем да направим днес и поради това, трябва да действаме сега и то по такъв начин, сякаш в неотложността на действието изразяваме целия смисъл на живота си.
С една дума: разум, морал и действие- това са според великия мислител пътеводните знаци на човешкото общество.

И това негово мислене не е случайно като знаем във времената на какви нрави,морал и закони е живял той .

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+