,,Свети Великомъченик Георги Победоносец”- Гложенски манастир

Сред ридовете на Стара планина, близо до град Тетевен и само на 10 км. от село Гложене издига снага един манастир, който по своя външен вид много наподобява на тези в Метеора- Гърция, %d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b6-1защото е построен върху каменна тераса, която се откроява от околната среда със стръмни и отвесни скали.
Името му е ,,Свети Великомъченик Георги Победоносец”.
Предполага се, че основател на манастира е Киевският княз Георги Глож. Той бил преследван от татарите и помолил Иван Асен Втори да се засели по нашите земи. Така на 1 км. от с. Гложене той си направил крепост и издигнал манастир, посветен на Св. Преображение.
След падане на България под османска власт не се знае какво точно се е случило с манастира, но е ясно, че в началото на XVIII в. бил изграден нов манастир – “Св. Георги Победоносец”. За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на високата, мъчнодостъпна скална тераса на 808 метра надморска височина.
В края на XVIII и началото на XIX век манастирското братство развива голяма просветна дейност. Под негово ръководство и с негови средства в близкото село Малък извор се създават метох и килийно училище.
Манастирът е бил посещаван от Васил Левски, който основава революционен комитет в с. Гложене като днес е запазено скривалището му. Гложенският манастир е обявен за паметник на културата.
Тук се намира малък музей на Васил Друмев с монашеско име Климент. Той бил митрополит на Търновската епархия . Произнасял проповеди против католицизма, заради което си навлякъл гнева на римокатолика Цар Фердинанд и бил осъден на ,,вечно заточение” в Гложенския манастир като бил заключен при изключително тежки условия в килия на манастира, която днес е превърната в музей.
През годините манастирът преживява и две тежки, разрушителни земетресения. При тях е съборена старата манастирска църква, за която се говори, че имала много красиви стенописи и икони. Днешната е построена през 1913 година.
През 1856 година пък пожар изпепелява монашеските килии, върху които са построени нови, които днес дават сегашния вид на обителта.
Запазен е и тунел от западната страна на манастира, през който може тайно да се излезе от манастира, но се носят слухове, че в черкават е намерана и гробница, вкопана в нейните основите .
Нашето време също поставя отпечатък върху обителта, защото през 2008 година игуменът йеромонах Панкратий предизвиква пожар в сградата и е задържан от служители на РПУ- Тетевен, а после низвергнат от църковен сан и подведен под съдебна отговорност.%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b62
Днес този пазител на християнство е постоянно действащ мъжкки манастир и място за поклонения и туризъм.
До обителта, извисила камбанария над Стара планина, може да се стигне и с автомобил по прокаран път или през гората по определна еко пърека.
Вниманието на любителите на туризма може да привлече и намиращата се в близост пещера Моровица, която със своите 3, 25 км дължина и дълбочина – 150 м, се подрежда на 16-о място в списъка на най-дългите пещери в България, а нейни обитатели са много видове прилепи.
Село Гложене е родно място на известния български футболист Петър Хубчев от златната 1994 година.
Постете Гложенския манастир!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+