Прошка е !

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат след броени дни възкръсналия Христос.
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. Традицията изисква младите да посетят своите родители или най-възрастния човек в семейството, за да му изкажат благодарност и да поискат прошка. Казва си: ,,Прости ми!” . Отговорът е : ,,Да ти е простено”.
На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни – последната неделя преди Великия пост.
Хамкане е български народен обичай, изпулняван в семействата на този ден-ПРОШКА.
На червен конец се връзва парче бяла халва, варено яйце и въглен. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца и най – вече децата се опитват да хванат парченцето. Веднага след хамкането конецът се пали, като се нарича последователно на всеки от присъстващите и според това как гори се гадае за здраве.
В някои райони на страната се изработват и маски… Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората и трябва да бъдат възможно по-страшни. Вечерта на мегдана се пали огън. Започва карнавал с песни и танци. Той символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+