Компютърната / телефонна / пристрастеност и децата

parent-argumentПрез 2003г. Световната здравна организация официално обяви ,,компютърната пристрастеност“ за вид зависимост, наравно с наркотиците, алкохола, хазарта. А това става още по-сериозно сега, когато всеки телефон е малък компютър и  децата могат да бъдат винаги в МРЕЖАТА…
Има изказвания на хора като Бил Гейтс, Джон Атанасов, че на деца под 11 години трябва да им се забрани достъпът до компютър. Те дори по-добре от психолозите знаят, че компютрите са опасни.
Ето ги шестте признака, които показват, че нещата излизат извън контрол.

1. Речникът на детето се променя. Той става беден, лаконичен.
2. Никакви неотложни задачи, обещания и ангажименти не са по-важни от компютъра.
3. Зависимото дете прекарва по цели дни пред компютъра. Никога не спазва обещанието си, че ще поиграе само час-два и ще стане.
4. Детето има променливо настроение и е страшно раздразнително, когато е далеч от компютъра. Ако се опитате да го откъснете, детето става лошо, дори агресивно.
5. Малкият геймър постепенно променя характера си. Става затворен в себе си, не желае да контактува с околните и най-вече с родителите си, за четене да не говорим. Успехът в училище спада.
6. Промените във външния вид на детето говорят, че нещата са отишли твърде далеч. Очите са зачервени и пресъхнали (при нормална продължителност на работа пред екрана това не се случва), кожата е бледа със сенки под очите, получава главоболие,оплаква се от схванатост и болки във врата и кръста.
Моята практика.
Все по-често сред сред първокласниците вече има деца, у които някои от симптомите лично съм забелязала:беден речник
След разговори с родители съм разбирала, че точно тези деца прекарват много време пред компютъра- в игри.
Даже дете в 1клас вече има профил в SKYPE ,FACEBOOК????????????????????????А КОЙ МУ Е
НАПРАВИЛ ПРОФИЛА………родителят……!!!
Зачервени очи и главоболие- в начало на учебна година ми се беше наложило да повикам дете на родител, защото то имаше силно главоболие и зачервени очи…Когато попитах бабa му какво е казал лекарят- тя отговори:,,Ох, ние с майка му сме виновни. За да гледаме сериала, му даваме да играе на компютъра”. Същото това дете имаше беден речник, несериозно отношение към учебната работа. лоши учебни резултати и загуби авторитет пред своите съученици.
МОЕТО МНЕНИЕ за присъствието на компютъра в живота на деца до 11год.
КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ.
30 минути, след 1 клас са достатъчни и то, ако родителят предварително знае къде и какво ще забавлява детето му там.
Препоръчвам образователни игри, но отново- предварително прегледани от родител.
МРЕЖАТА Е ОПАСНО МЯСТО ЗА ДЕЦА, ПУСНАТИ В НЕЯ БЕЗ РОДИТЕЛСКИ НАДЗОР.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+