Кристалите, които потъмняват или се разпиляват

Празникът Свети Валентин в последните години се приема от много млади хора и у нас. Традиционната размяна на валентинки вече си е мода в този ден, но има смейства, които си разменят по-специални и скъпи подаръци. Бижутерната фирма Сваровски винаги подготвя колекция, посветена на деня на любовта и в нея има артикули и за малки, и за големи,  и дори за деца.

Самата за съм като омагьосана от чудесата на природата- камъните: обикновени или скъпоценни. За съжаление истинските са труднодостъпни за обикновени хора като мен, не биха си позволили, но пък синтетичните кристали, особено когато са поставени в красиво бижу, могат да зарадват всеки и с малко спестовност да станат достъпни.

Скъпоценният камък е минерал, скала или вкаменен материал, който след изрязване и полиране се използва в бижутерията или за колекциониране. 5185989W360Някои скъпоценни камъни като кехлибара сa с органичен произход. Други минерали са прекалено меки и крехки, за да се използват в бижутерията, например родохрозита, но са ценен колекционерски материал. Единицата за тегло на скъпоценните камъни се нарича карат.
В бижутерията се използват както естествени камъни, така и синтетични такива. Синтетичните имат по-равномерно оцветяване и са значително по-евтини.
От стари времена бижутерите са се опитвали да създават камъни- близки до истинските. Това прави и Даниел Сваровски. Той произхожда от семейство на стъклари, живеещо в малко селце на 1120446W360Бохемия- район, който се славел с производството и обработката на стъкло. Даниел получава много добро техническо образование и съвсем млад прави опити да създаде добра имитация на кристал чрез по-специална обработка на камъни и стъкло. Казват, че в състава /на стъклото/, който той измисля има по-голямо количество олово, поради което капките вода върху неговите кристали унищожават блясъка им, а при падане- кристалът се разпръсва на малки парченца. Първите кристали на Даниел му носят печалба. Той отвара малка работилница, като я оборудва с модерни за времето си уреди за обработка и шлифоване на камъни.
Неговите кристали се открояват със своя блясък и много приличат на естествени. Това води до разширяване на производството и създаване на първото малко предприятие- Сваровски.
Днес Сваровски е марка, чиито продукти намират приложение в различни области: от бижутерията-през модата- до производството на пътни знаци и различни специални видове боя.
Mary-Kate+3-Light+ChandelierПроизводството се ръководи от наследниците на Сваровски, като някои от тях разработват собствена линия бижута. Формулата на Даниел Сваровски се пази в най-строга тайна и за да не може да бъде открита всички сектори в цикъла на производството са отделени един от друг, а работещите се занимават само с една конкретна операция. Така всички, които участват в производството, на практика не знаят в кой продукт са привнесли своя труд.
Веригата за бижута Сваровски има магазини по цял свят, а предмети от колекциите могат да бъдат закупени и онлайн, но за България такава услуга не е предвидена.
Цените са различни. Има изделия по джоба на всеки, който много иска да има камъче Сваровски. Предмет на колекциониране са различни фигурки, които обаче имат по-сериознa продажна стойност, а предметите за бита: полилеи, огледала. Е , досещате се !-са на сериозни цени. И още нещо- Сваровски имат много сериозен конкурент- подобна фирма във Франция, чиито продукти са още по-интересни, модерни и по-скъпи.

За тези, които искат да видят актуалните колекции на бижута:
Официален сайт-Сваровски

И помнете- истинските кристали Сваровски не обичат водата и грубото отношение. От първото потъмняват, а от второто- се разпиляват!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+