12 любопитни факти за хвърчилата

Всички сме виждали хвърчила и вероятно сме ги възприемали като предмет за игра и забавление, но хвърчилото има своя история и интересно приложение от създаването си до днес.

file16731.Знаете ли, че вероятно родина на хвърчилото е Китай, защото за първи път такива предмети са открити там.

2. А знаете ли, че те стават популярни през 18 век, защото започват да се използват за научни изследвяния на атмосферата, както и за провеждане  на експерименти, свързани с изучаване на атмосферното електричество.

3. В 19 век пък започват много  да ги използват за метереологични наблюдения .

4. През 20 век  хвърчило е помогнало на Попов за създаване на радиото, защото чрез него той е успял да издигне антена на значителна височина.

5. Когато разработвали първия самолет, отново  било използвано хвърчило. По точно – Мозески преди  да започне строителство на самолет е провеждал тестове като завръзвал хвърчила за шейна,  теглена от коне и така избирал размера на самолета, за  да има достатъчна подемна сила.

6. През 1949 г. Константинов разработил система за спасение на бедстващи кораби в близост до брега с помощта на хвърчила.

7. По време на Първата световна война различни страни са правели наблюдения от високо чрез хвърчила.

8. Всяка втора неделя на мсесец отктомври е обявен за ,,Световен ден на хвърчилата” . И това е традиция, която започва през 1985 година.

9. Вече по света има създадени много клубове от любителите на хвърчила и те се включват ва различни фестивали .

10. Основни елементи на хвърчилото са опънат плат или хартия върху лека дървена рамка, дълга опашка и въженца, чрез които се управлява във въздуха.

11. Изработваните хвърчила за различни фестивали вече имат много сложни форми и се правят от разлинчи материали.

12. Играта с хвърчило е забавен спорт и хоби за много хора по света.

У нас, през август месец, когато  е седмицата на Варна,  се организира ,,Фестивал на хвърчилата” . Той събира на Аспаруховия плаж състезатели не само от България, но и от други страни.

Истинско удоволствие е гледката, когато ятото хвърчила се рее из въздуха, понесено от топлия морски вятър и умелото управление на собствениците им.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+