Най-дългият полет

Катар е емирство, което е разположено на малък полуостров, вдаден в Персийския залив,  който пък се намира на големия Арабски полуостров.

Територията му е една камениста пустиня, в която трудно се добива вода от дълбоко разположени под нея водни жили или чрез обезсоляване на морска вода, която по качесто не може да се сравни с питейната,  но за голям   късмет на своето население пустинята го е дарила с огромни запаси от подземен газ и нефт  и това е причината  в наши дни тази страна да е с една от най-бързо развиващите се икономики, а нейната столица Доха да се превърне във важен финансов център. И като имате предвид, че едва през 1971 година Катар започва да се развива като свободна страна,  отхвърлила зависимостта си от Великобритания.

От няколко дни Катар може да се похвали и с постижение в областта на авиацията.

За първи път самолет ,,Боинг” на ,,Катар еъруейз” измина като граждански полет разстоянието от Катар до Нова Зеландия, което е 14 535 км. и е продължило 16 часа и 20 минути. Така това е най-дългото въздушно гражданско пътуване.

Самолетът е прелетял над пет страни и е преминал през 10 часови зони. Полетът е бил в ръцете на четирима пилоти и  екипаж от 15 човека

И нещо любопитно – по време на полета са били изпити 1100 чаши чай и кафе, 2000 студени напитки и изядени 1036 ястия.

Щом се приземил на летището Окланд в Нова Зеландия, Боингът  бил посрещнат от противопожарни  коли, които започнали да го обливат с вода- традиция, изпълнявана при посрещане на всички първи за страната полети. А това е първата въздушна  директна връзка Катар Нова Зеландия

Сега и двете страни се надяват тя да допринесе за отношенията и бизнеса между тях.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+