Проклятието на Антиох

В Турция, в планината Немрут Даг, която местните хора сега наричат ,,Ексикале”-Старият замък, стои едно човешко творение, което крие много загадки. Това е гробницата на Антиох I-потомък на Александър Македонски по майчина линия и на персите – по бащина.ант3
Държавата, която управлявал Антиох се наричала Комагена и за нея се знае малко. Едно е очевидно- тя се намирала на търговски кръстопът и различни култури от Древността. Местното население били предимно селяни и дребни търговци. Те вярвали в различни богове- гръцки, персийски, а повлияни от преминаващите през страната чужденци си измислили и богове, които обединявали тези, които вече имали. И това е странното. Как този обикновен народ създава такава огромно гробница, висока 50 метра, а около нея издигнали 5 каменни статуи на гръцки и персийски богове, високи 9 метра.
Антиох имал гордостта, че е наследник на велики родове и след като застанал начело на царството бързо се обявил за бог като поставил името си редом до боговете на своя народ. След това издал заповед да се построи пантеон на боговете на върха на планината Немрут, висока над 2000 метра …И преди да бъде построено светилището, Антиох измислил надпис : ,,Аз Антиох, въздигнах този храм, за да възхваля себе си и моите богове”.
Строителството било много тежко, защото освен стръмнината, която преодолявали всеки ден работниците, били изсечени в скалите три тераси, украсени с барелефи и хороскопи, които дали възможност да се определи времето- 62 г.пр.н.е. Не достигали средства. Били измислени нови данъци за населението, а самият цар заложил свои владения и продал семейни ценности. След като светилището било готово и до него направили калдъръмен път, Антиох заповядал два пъти в месеца да се извършват от целия народ тържествени богослужения при статуите. Всеки месец на десето число в чест на възкачването на бог Антиох на престола и на шестнадесето – в чест на неговото раждане. ант4Известно време жителите на столицата, разбира се, не всички, покорно се катерили по планината, учудвайки се очевидно, защо ли бог е пожелал да избере за своя земна резиденция именно тяхната малка мирна държава и да мъчи в планината земните си поданици. През деня температурата се покачвала до петдесет градуса, нощем падала под нулата… Какво е било след това не е известно на никой. И не е известно дори кога за последен път шествието, начело с жреците се е изкачило в планината. Или царят наистина е умрял през 38 пр.н.е., както разказва историята, или наистина бил безсмъртен и когато му омръзнала Комагена, отишъл да управлява на небето. Тогава жителите на Комагена погребали тленния му прах на върха, като издигнали над гробницата блестяща петдесетметрова мраморна пирамида и полека-лека забравили за Антиох и неговите чудатости.
През 1881 немският инженер, Карл Пухщайн се натъква на останките от светилището и съборените от времето статуи-гиганти.антиох
Едва през 1953г. пристигат американски археолози и правят пълно проучване. Сред статуите е открита и главата на Бог Антиох. Разпознати са и другите колоси.След 5 години работа бил разчистен терена и описано всичко, което археолозите открили и проучили. Само едно не могли да кажат: Защо е построена 50 метровата пирамида? Наистина ли там е погребан Антиох, както предполагала Тереза Хел, която открила до светилището надпис: “Най-висок връх се оказва този, който се намира до небесния трон на Зевс”. Експедицията направила опит да проникне до центъра на пирамидата, но блоковете се разместили и срутване скрило започнатия тунел. Трябвало да се отстъпи. След време немския археолог Дорнер открива най-големия в света надпис на древногръцки език – повече от седем метра дълъг и три метра висок, който разказва за построяването на светилището.
Казват, че е открит и надпис, с който цар Антиох оставил на поколенията „безсмъртно послание”, което доверил само на Немруд Даг. Той го нарекъл – непоколебимия закон на времето. Царят заплашил с проклятие всеки, който се опита да проникне в гробницата и да разгадае скритата ѝ тайна. „Свещено задължение на всички поколения е- да съхранят неприкосновеността ѝ, знаейки добре, че страшното отмъщение на божествените предци ще накаже всяко безбожно деяние. Ако някой замисли да отмени или да наруши свещения смисъл на това предписание, нека го постигне, него и целият му род непримиримия гняв на всички богове до пълно отмъщение” – това завещал на потомците цар Антиох.
Старите хора казват, че проклятията се изпълняват….
Антиох може да спи своя вечен сън, в своята пирамида на върха на Немрут!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+