Ден за безопасен интернет

f99173af22817ebf4115af847fc28ab4_w829_h533_cpИнтернет превърна света в едно голямо село, където могат да осъществят контакти  различни хора от различни страни и на различни възрасти.
За съжаление той е и място, в което могат да се видят твърде неприятни неща и както всяко постижение на науката може да бъде  употребен, за да се навреди на един или много хора.
Съвремнните деца са чести посетители на виртуалното пространство и понякога чисто детските свади и обиди от улицата, се пренасят в нета и създават конфликтни ситуации в реалния живот, нанасят психически и морални травми.
Трудно е родителите да контролират всичко .
В последните години не само в чужбина, но и у нас започна да се проявава така наречения ,,интернет тормоз” . Това явление довело до опрделяне през 2002 година в месец февруари на: ,, Ден на безопасен интернет”- по инициатива на Европейската комисия. Тогава в много страни се провеждат  различни инициатви, които да предупредят и предпазят децата и всички хора от опасностите в мрежата, да се каже твърдо ,,Не” на всички, които използват пространството, за  да предизвикат проблеми в реалния живот на хората, защото и  виртуалното общуване  трябва да е подчинено на етични норми за поведение.

У нас този ден се отбелязва повече от 12 години и има създаден Центъра за безопасен интернет. На неговия сайт се публикуват материали, свързани с провежданата кампания и в помощ на  всички учители, които искат да проведат със своя клас ,,Час за безопасен интернет”

Тази година у нас на 7 февруари ще се даде старт на международния ,,Ден за безопасен интернет”. Главната тема на събитието  е езикът на омразата и неетичното ползване на интернет и социалните мрежи.

Под мотото „От теб з@виси“ училищата, които желаят да се включат в кампанията, посветена на 14-ия у нас Ден за безопасен интернет, могат да проведат тематични интерактивни занятия с учениците. Ако се регистрират в сайта на Центъра и предоствят снимков и видео материал на проведения урок, в края на февруари, след селекция на показаните уроци, Центърът ще помести на своя сайт най-добрите практики.

За повече информация:

ръкаSafenet.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+