,,Да “- ли ми каза?- жестовете

Oбщуването между хората не винаги е разговор с думи. То може да бъде разговор с жестовете.
Да кимнем глава в знак на съгласие или отрицание е много елементaрно и разбираемо за всички около нас. Това е несъзнателно движение, което често използваме помежду си, вместо да си говорим.жест
Но ние българите изпадаме в особена ситуация, когато се намираме сред хора от други страни, защото нашето кимване е ,,обратно”. Това обърква общуването с жестове между българи и чужденци. Защо нашето кимване е такова?
Различни са предположенията за това. Най-правдоподобно звучи версията, свързана с годините на османското робство.
Когато османлиите питали българите, опирайки им нож в гърлото: „Отричаш ли се от православната вяра?“. Ако изтезаваните отговаряли отрицателно, (мърдайки главата наляво-надясно), турците ги екзекутирали, пише webmiastoto.com.
Тогава българите се разбрали помежду си да променят жестовете: утвърдителният жест да бъде наляво-надясно, а отрицателният – нагоре-надолу. Така привидно кимали уж, че са съгласни да си сменят вярата, но в душата си пред Бог изразявали несъгласие.же
Отговорите ,,Да ” и ,,Не”-с кимване на глава като нас българите имат и индийците, албанците и гърците.Те също казват ,,Да ” с кимване встрани.
Българското ,,Да” на жестовете може да ни постави в комични ситуации, но то прави уникално българското общуване с жестове и няма шанс да бъде променено.

Наше си е, както много други странни български черти!

/ по материали от масовия печат /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+