Как се пише училищен сценарий

Учителите в начален етап са хора отговорни и изпълнени с желание да свършат добре всяка работа, макар да има дейности, за които нямат специална подготовка.
Така често създаденият продукт за отбелязване на празници се доближава до изискванията за такъв и погледнат от специалисти не е качествен, но целта на създаването му често оправдава направеното.
Училищните сценарии.
Зададе ли се голям празник: обичай или годишнина, ние учителите искаме да го отбележим с децата, за да предадем българските традиции или, за да се отдаде почит на важно историческо събитие или личност… Започваме да търсими различни материали и да правиме всякакви комбинации, за да осъществим идеята … И всеки прави това, както го разбира и както позволяват силите на децата в класа или материалната база…
Това е похвално….
Но самото съдържание и форма на един сценарий се пише по определни правили, а за да бъде добър има недостатъци и  грешки, които не бива да допускаме.
За съжаление моето търсена за това как се изгражда добър празничен сценариий, завърши с неуспех, но от текстове за изграждане на сценарий за филмова екранизация или театрална постановка, които открих, си дадох сметка, че ние в училище,  когато си правим нашите празници не би трябвало да ги наричаме ,,сценарий”, но не зная дали има друга дума, която точно да назове нашите предварително подготвени празнични мероприятия, защото те са една смесица от рецитали, малки драматизации, кратки викторини или дори стегната структура на учебен урок … Може би ,, предстваителна изява” си е най подходящо, а начинът  на нейното показване- ,,план”. Н еоткривам топлата вода!
Няма значение…
С децата трябва да правим празници …
За училищен празник са важни:
1.Темата- която подчинява тесктово съдържание и музика.
2. Обстановката- която подкрепя идеята и я подчертава.
3. Времетраенето- програмата трябва да бъде стегната и точно премерена, защото иначе става тягостно и започва да губи своя ефект.
4. Всичко, което чува и вижда публиката трябва да бъде ясно, точно изразено с думи, жестове и декор и да поднесе добро послание.

Е, ако решите да правите празник- подчертайте идеята добе- ,,некичозно”,  вложете правилната емоция и няма как да не се получи.

Успех!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+