Държавата на щастието

Има такава държава- Бутан.
Тя се намира в в Азия, между Индия и Китай. Името означава- висока земя, може би, защото е планинска страна.
За раннната история на страната се знае малко. Известни противници на Бутан от миналото били тибетците.
През 1910 година техният крал е признат от Британската империя и така се поставя началото на съвременната бутанска държава.%d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bd3
До 1999 година в страната е имало забрана да се гледа телевизия. От 2005 година държавата им демократична конституция , а през 2007 година Крал Джимге Вангук абдикира и управлението на страната се поема от неговия син- Джигме Хесар Намгиал Вангчук
Към 2003 година населението на страната е око 700 000 души и е със средна възраст-25-27 години.Казват, че е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но това си има обяснение.

В момента това е единствената страна с официална религия тантрическият будизъм, за която няма точно определение, но едно е популярно . %d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bd4То е на Лама Тубтен Йеше, практикуващ тантрическото течение на Тибетски Будизъм:„…всеки един от нас е единство на цялата универсална енергия. Всичко от което се нуждаем за да бъдем цялостни и завършени е вътре в нас, точно в този момент. Въпросът е само в умението ни да го осъзнаем. Това е тантрическият подход.” Или казано просто: за да бъдем щастливи , зависи от нас самите , защото това е заложено у всеки човек.
По тази причина и в Конституцията на Бутан е записано, че основна цел на правителството е стремежът към щастие на всеки гражданин. Те са единствената страна в света , която си има Министерство на щастието и така култъ%d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bd-3т към него е превърнат в национална политика.
През 2008 година дори е създадена и ,,Комисия за всеобщо щастие на хората”
Това е страна , която хората сама произвежда всичко, от което имат нужда .
Забранени са химическите торове и така произведеното е еколочино чисто.
Забраненео е убиването на животни и по тази причина населението има вегетарианско хранене.
В страната непрекъснато се прави залесяване на дървета.%d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bd-9
Тези хора сами правят дрехите си, а всички носят национално облеко, наречено -кхо.
Важна задача за целия народ е да съхрани уникалната си култура и да се създава и пази хармонията между хвсички жители на страната. .
Хората живеят, заобиколени от природата, без да знаят какво е война и глад, а усмивките и добрите отношения са навсякъде .
Бутанският крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук е на 35 години. Младият крал е високообразован. Той е учил в САЩ и Великобритания. Съпругата му Джетсун е получила образованието си във Великобритания и владее английски език и хинди. Двамата са наричани “Уилям и Кейт на Хималаите”. %d0%b1%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bd-10Населението ги обич искрено. През февруари 2016 те се сдобиха с наследник.

/по материали от масовия печат-наш и чуждестранни медии/


Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+