Варненска опера- 70 години

Преди 70 години  е създадена ДЪРЖАВНА ОПЕРА – ВАРНА

file     varnaex

 В  тази връзка от 6 януари билетите за представленията ще са на преференциална цена от 8 лева, включително и за най-добрите места. Заедно с билетите ще получите БЕЗПЛАТНО и компактдиск с изпълнения на първите солисти на Варненския оперен театър.

През 1912 година на 26 март –кметът на Варна Иван Церов полага основния камък на сградат на театъра с името ,,Стоян Бъчваров” с думите: „Това ще бъде онзи храм на сценичното изкуство и душевна красота, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка любов и правда. И в минути на радост и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – наслада и духовна сила.
За съжаление започналата Първата световна война спира строежа , но той е възобновен през 1921 година. След войната Общината отпуска средства за поддържане на театра,ната група , начело на кояро застава Стоян Бъчваров.
Зз да завърши строежа много граждани на града даряват средства.
Така на 29 октомври 1932 г. трупата открива новия сезон с „Боряна” от Йордан Йовков, постановка на Стоян Бъчваров, чието име театърът носи днес.
Архитектурата на типичен представител на неостиловете, впечатлява със заоблената барокова фасада, богато орнаментирана с декоративни елементи, колони, корнизи и скулптурни изображения.
Входните врати, издигнати на няколко стъпала, внушават тържественост при влизането в театъра.
Елипсовиден вестибюл в стил сецесион и странични коридори водят към залата, а широки стълби към фоайетата и балконите. Решена в класическата за театрите форма на подкова, залата разполага с ложи в близост до сцената, а заоблените овали на меките столове повтарят извивките на балконите. Сградата завършва с мансарден покрив и овален купол над входния вестибюл и четири по-малки купола над страничните спираловидни стълби.
През 1947 г. варненският храм на изкуствата приютява новосъздадената Народна опера на Варна.
Постановление Nо 152 на Министерски съвет от 28 юли 2010 г. се обединяват Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Оперно-филхармонично дружество – Варна в новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център – Варна, като ДТ  „Стоян Бъчваров” запазва името си, а ОФД Варна се преобразува в Държавна опера – Варна.

На този електронен адрес можете да получите повече информация за предстоящите постановки :
ръкаСайт на Държавна опера -Варна

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+