Стъклените чудеса на Китай

Ако сте почитател на екстремни преживявани, разполагате с малко пари и време-трябва да посетите Китай, за да пътувате с най-висoко издигащият се открит асансьор, за да преминете през Стъклената пътека и да се разходите по Стъкления мост,  които се намират намира в Националния парк на Китай и е признат от ЮНЕСКО за Световно култутно наследство.

АВАТАР               ZJJ_avatar
В парка има много остри скалисти стълбове като най-висок е така наречният: ,,Колоната на Южното небе” -1080 метра, който през 2010 година е преименуван в ,, Планината Аватар” по името на филма ,,Аватар”.
В парка хората са създали много атракции за туристите. Това е най-вискоият открит асансьот ,,-Лифт Байлун”.

avatar_tour_4

Той се издига на 360 метра височина и оттам се открива прекрасна панарома над целия парк.
Друго чудо е Стъклената пътека, която е прикрепена към скалата на огромна височина и се извива на почти над 1000 метра височина над земята.3a60
Най-голямото и последно строително чудо на съвременната китайска мисъл и спсобности е Стъкленият мост.
Съоръжението виси на 300 метра над остри скалисти зъбери и има дължина около 430 метра. zhangjiajie-grand-canyon-glass-bridge-haim-dotan_dezeen_2364_ss_1-852x609
Мостът е на стойност от 25 милиона английски лири. Най- голяма негова особеност е, че пътеката е изградена от стъкло. Това са два слоя плочи от закалено стъкло от по 24 мм. Преди да бъде пуснат в експолатация, за да се осигури безопасността на хората са, правени множетсво тестове за издръжливост, както на цялата конструкция, така и на стъкленените плочи, които нощем са оцветени в разлинчи светлини. През деня, погледът преминава през тях и човек може да изпадне в ужас от голямата височина, на която се намира, а оттам дърветата изглеждат като малки храсти.
На моста е пригодена и платформа за Бънджи скокове.

Това е Китай- чудо от природни форми и човешки възможност.
/ по материали от масовия печат/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+