Тумбалалайка – еврейската песен за любовта

sabina_spielreinТу́м-балала́йка (на идише טום־באַלאַלײַקע) — е песен от фолклора на източноевропейските евреи.Тя става особено популярна с филма ,,Сабина”-2002 г., когато е показан вариант на песента, с текст, съчинен  от Сабина Шпилрайн.
Когато е малка, семейството  се премества от Полша в Русия, а в Ростов на Дон Сабина завършава гимназията със златен медал.

През 1904 година тя е  на 18 години и постъпва в психиатрична клиника в Цюрих с диагноза ,,психическа истерия”, която се отклюва  след смъртта на нейната 6-годишна сестра. Лекуващ лекар е Карл Юнг и нали животът си знае своето, между Сабина и семейния Карл започва много силна връзка, която прераства в любов и не остава скрита за околните. Това предизвикало скандал и се наложило Карл да напусне клиниката.
tenorbalalaika1При престоя си в клиниката Сабина започва да проявява интерес към психоанализата, повлияна от Юнг и се записва за студентка в Медицински университет  в Цюрих. Когато пише дипломната си работа, тя отбелязва, че  хората с психически отклонения избягват сексуалните отношения, тъй като се страхуват от техния разпад.
Вероятно връзката между Карл и Сабина не е прекъсвала, защото тя напуска Швейцария, но  продължа кореспонденцията им продължава до 1919 година, макар че Сабина се  омъжва за руски лекар през 1912 година. Ражда им се момиченце. След време младото семейство се  установява в Москва, където Сабина  е лекар и работи активно в областта на психоанализата. Не след дълго отнова предприемат промяна и семейството се  връща в Ростов на Дон. Там се ражда втората дъщеря на Сабина. За съжаление през 1926 година е ликвидирано Руското псоханалистическо общество, където тя е имала активна  дейност и популярност.
През 1942 година Ростов на Дон е окупиран от нацистите  и Сабина  и нейните две момичета са убити.
На мястот на убийството има паметна плоча, на която са изписани думи от нейнито  ранно завещание: ,,Аз също съм била човек. Наричахме Сабина Шпилрайн.”
Тя е оставила името си в психоанализат със своите изследвания.
За нея е създаден филм ,, Сабина” и песента ,,Тубалалайка” е показана там с текст, писан от Сабина…В текста се води разговор между момиче и момче . Момчето задава въпроси за света, а момичето дава своите отговори..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+