Бащата на рекламата – Огилви

ogilvi-za-reklamata-dejvid-ogilviДейвид Макензи Огилви е великобританец, който няма някакво специално образование, а през 1962 година, списание Time го нарича „най-търсеният вълшебник в рекламния бранш“. Днес е известен като баща на рекламата и има книги, в които дава много полезни съвети за развитето на успешен бизнес.
Дейвид има много интересен личен живот.
Роден е като пето дете в семейство на шотландски емигранти в Англия.
Работи различни неквалифицирани професии.
Има три брака, като първите два завършват с развод.
Живее в Париж– за кратко.

През 1938 г. емигрира в САЩ, а по време на Втората свветовна война работи за Разузнаването на английското посолство във Вашингтон, където анализира и пише много препоръки за безопасност на дипломацията.
След войната Огилви купува ферма в Ланкастър, Пенсилвания и заживява сред религиозната общност на амишите. Животът сред тази общосност му омръзва и той, заедно със съпругата си се мести в Ню Йорк, където създава рекламна агенция, без дори някога да се е занимавал с реклама. Така започва неговата истинска професионална кариера, когато е на 37 години. От самото начало той успява да убеди няколко марки  да поверят рекламата си на неговат малка фирма. Скоро добрата работа води до разрастване на рекламната агенция  на Оливер и през 1989 година тя – вече пораснал е купена от друга фирма и заедно с нея се превръща в най-голямата компания за маркетингови комуникации, а Дейвид Огилви запазва позициите си на управител.
Като естествен резулата от натрупания опит Дейвид Огилви пише книгата „Огилви за рекламата“, която  представя свеж, на моменти комичен поглед зад кулисите на една индустрия, изградила своя бляскав образ включително с нескопосано надлъгване и манипулиране на предпочитанията на своята аудитория. Макар и пожънал огромен успех, Огилви често иронизира себе си и рекламите, които е създал през своята забележителна кариера. Честен докрай, той разкрива всички тайни в занаят, където подобно знание има огромна практическа полза. Независимо дали искате да преуспеете в света на рекламата, или да се запознаете с това какво стои зад посланията и образите, втълпяващи ви привързаност към продукт или услуга чрез провокации или изкушения, тази книга  отвори очите на тези, които имат интерес в тази област.

Огилви пише: “Дoбpaтa peклaмa пpивличa внимaниe към пpoдуктa, a нe към ceбe cи.”
В книгата са посочени няколко основни положения за успешна реклама:
1. Позициониране на продукта е по-важно от текста за него.
2. Обещайте това, което потребителите искат да имат.
3. За рекламата на продук по-важна е марката, която вече сте създали, а не изображеието на прродукта. Създайте добра визуална марка.
4. Рекламната кампания трябва да се развива окола една голяма, но проста идея, която да разтърси потребителите.
5. Продавайте само качествени продукти в още по-качествени  опаковки.
6. Бъдете жизнени и разнообразни.
7.  Използвайте  иновации- внимателно, защото не всеки ги разбира и приема.
8. Използвайте психологически подход- реклама за мъже, реклама за жени, реклама за определнеи региони…
9. Предизвикайте ,,бум” с всеки нов продукт, който предлагате.

В друга кннига: ,,Принципите на мениджмънт в Ogilvy & Mather ”  Огилви пък   споделя с читателите си  няколко основни принципа, които са водещи  за тези, които искат да направят успешен бизнес.
Принципите на Огилви:
1, Винаги бъдете честни в работата си. Нечестността на върха може да деморализира агенцията.
2. Никога не назначавайте роднини или приятели.
3. Уволнявайте неизличимите политиканти.
4. Водете кампания срещу задкулисните войни.
5. Окуражавайте хората си да изразяват своете несъгласие лице в лице.
6. Обезкуражавайте потайността.
7. Поощрявайте конкуренцията в агенцията.
8. Насърчавайте иновациите.
9. Обучението на служители не трябва да се оставя на обучаващите се. То трябва да е непрекъснат процес и да включва целия творчески екип на агенцията. Колкото повече се учат нашите хора, толкова по-полезни ще са за клиенти.
10. Правете съзнателни усилия, за да избегнете подбора на глупави, банални драскачи.
11. Създайте атмосфера на вълнение, иновации и свобода. Това ще привлече брилянтни нови служители.
12. Ако някога се натъкнете на човек по-добър от вас – назначете го. Ако е необходимо, платете му повече, отколкото плащате на себе си.
13. Поддържайте неформална атмосфера. Отървете се от нерадостните хора, които разпространяват мрачно настроение.
14. Не викайте хората в кабинета си – това плаши. Вместо това, посещавайте ги в техния кабинет. Това ви прави видими в агенцията.
15. Хората трябва да бъдат накарани да идват на работа навреме. Да отговарят на телефонните позвънявания бързо и учтиво. Картотекирането трябва да се осъвременява. Сроковете трябва да се спазват. Сигурността трябва да се контролира.
16. Окуражавайте хората да са откровени с вас. Търсете съветите им, вслушвайте се в тях.
17. Отнасяйте се към подчинените си като към равни и те ще израснат. Помагайте им, когато са в затруднение. Бъдете любящи и човечни, а не студени и формални.
С една дума: търсете кадърните, а не протежета; дайте им поле за изява и бъдете близко до хорат  си- така ще управлявате лесно всички !

Това са само част от практическите съвети на Дейвид Огилви и ако те са Ви заинтригували, по-добре лично прочетете неговите книги. Така сами ще видите в тях това , от което имате нужда!

Успешен бизнес!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+