Богоявление

Кръщение на Христос худ. Питро Преуджино 1947 г.

Богоявление е голям християнски празник !
Той слага края на ,,мръсните дни” и поставя началото на една чиста Нова година.
Изпълняването на всички ритуали имитира кръщението на Хритос от Йоан  във водите на река Йордан, но са твърде преплетени с езическите обичаи от далечния бит на България. Хората разказват, че на този ден- кръщението- се появил гълъб, който кацнал  на рамото на младия Христос, а  тайнствен глас казал на хората на реката, че това е синът на Бога, когото всичко отдавна очаквали.
Така на този ден Бог се появил на смъртните в своето триединение: син – Христос, Светият дух –гълъбът и самият Бог, който говорел с човешки глас.

В различните райони на нашата страна ритуалите на този ден са различни, но едно ги обединява:
хвърляне на кръст в течаща вода, който трябва да бъде намерен и изваден, за да се смени водата- да стане чиста; изпълняване на Велик водосвет, а светената вода се носи в домовете и с част от нея се замесва обреден хляб.%d0%ba%d0%ba%d0%ba%d0%ba%d0%ba%d0%ba4
Уникален ритуал на този ден има в Калофер.
,,Мъжко хоро във водите на Тунжа”
За него младите мъже се поидготвят цяла нощ, за да влязат  на утрото в студените води на реката и да  свирят,  пеят и игрят там за сила и здраве.
Казвт, че до ден днешен не е имало мъж, който да е влизал във вода на Богоявление и да е бил болен след това.
С празника са свъразни и народи поверия:
През нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.
Сух и студен Йордановден ще донесе плодородна година.
Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.
Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Ако почитате християнските празници- не заспивайте срещу Йордановден, а си пожелайте  нещо с поглед към зимното небе. На утрото си вземете светена вода от църквата и с нея поръсете дома  си. Така напълно пречистена ще започне истински Новата за вас.

Хубав празник!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+