3-те най-печеливши компании за 2016 година

inde%d1%84%d1%84%d1%84%d1%84„Форчън“ е американско бизнес списание.
То се появява за първи път през 1930 година. Известно е с годишните класации, които прави за най- мощните световни и американски компании.
За 2016 година списанието поставя на първите 3 места по развитие и печалби компаниите:

1. -компютърният гигант- Apple
2. – банката- JPMorgan Chase
3. – инвестиционният колос- Berkshire Hathaway
Селекцията е направена сред 500 големи компании, които имат най-голям дял в развитието на световната икономика.

%d0%bf%d0%bb%d0%bf%d0%bb1.Apple базираната в Силиконовата долина мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника заема за втора поредна година първенството сред всички компании . До 2007  името на гиганта се изписва ,,Apple Computer” Inc, но е премахната думата- Computer, защото дейността в сферата на техологиите е силно разширена и сега вече те се наричат само ,,Apple”.
В 2011 година в компанията работят около 60 400 служители на пълен работен ден и 2900 временно заети. По това време тя има 357 магазина за продажба на дребно в 11 страни и он-лайн магазин, където се продават софтуерни и хардуерни продукти.
108,3 млрд. долара- такива приходи  реализира годишно от продажби.
През 2012 годинакомпанията става най-богатата  в света с пазарна капитализация от 623 млрд. щатски долара, задминавайки стойността на Microsoft от 1999 г.
Каква е тайната за този успех?
Може би в девиза, под който ,,Apple” прави всичко:,, МИСЛИ РАЗЛИЧНО”.
%d1%82%d0%b8%d0%b8В продължение на 30 години вече той пронизва всичко, което праят в ,,Apple” : от произведената електроника до специфичните рекламни кампании и магазинната  мрежа.
След създателя на компанията, днес тя се упрвлява от Тим Кук, за когото казват, че ,,е най-влиятелният гей в света”.

inde%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%be2. JPMorgan Chase– тази американска банка с центарла в НюЙорк, е с най-големите активи. Тя е резултат от сливането на няколко крупни американски банки и днес е конгломерат. Сред световните банки тя заема 6-о място като отстъпва на 4 Китайски банки и компанията Berkshire Hathaway.

%d0%b4%d1%80%d0%b4%d1%80Днес председател на съвета на директорите на тази мощна банка е Джемс Даймън, който произхожда от семейство на гръцки емигранти, а дядо му също е бил банкер.

%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bc3. Berkshire Hathaway  -тази холдингова комапания има седалище в Омаха. Тя всъщност управлява различни компании от различни отрасли.

Особено любитно за тази компания е нейният управител- Уорън Бъфет. Той е един от големите предприемачи в света, а състоянието му към 2015 година се изчислява на 70 мили%d1%83%d1%80%d1%80%d1%80арда щатски долари. Сред бизнес средите  е известен с прозвищата: вълшебникът от Омаха, оракулът, мечтателят…Той е не само втори  по богатстви  човек  в САЩ , но и голям благотворител и дарител. Днес  той е на 87 години.

Докато си превеждахаа този материал, се чудех какво ли е да притежаваш такива компании, да ги управляваш и да разполагаш с токлокова пари!!!

Моят ум не го разбира…

Със сигурност светът, в който живеят тези хора е в бъдещето и няма нищо общо с живота на по-голямат част от човеците,  обитаващи сега планетат Земя!               / по материали от чуждестранния печат /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+