Празничният Новогодишен концерт на Европа

Музикферайн-Виена
Музикферайн-Виена

Началото на Нова година за Европа започва с една традиция- Новогодишният концерт на Виенската филхармония в една от най- красивтите зали на Европа- Музикферайн във Виена, където  на живо се изпълняват валсовете, маршовете на Щраус, както и произведенията на други големи класически композитори.
Казват, че идеята да има такъв концерт на 1 януари и на него да се изпълняват творби на бащата на валса- Йохан Щраус и синовете му, се ражда по времето на Нацистка Германия, която ораганизира през 1939 година първия подобен концерт и целта е била да се съберат средства,  с които да се осигури гориво за народа през първите студени месеци на  Новата година.

По-късно -през 1941 година, за да се повдигне духа на германската армия, акцент в комцерта е било произведението на Щраус- “На хубавия син Дунав”, а концертът е излъчен по телевизията. Така той става още по-популярен и харсеван .
Но се разбрало, че семейство Щраус имат далечна еврейска жилка и тогавашния министър на пропагандата Йозеф Гьобелс се погрижил новината да бъде потулена, за да не се прекъсне идеята на вече придобилия известно в Европа концерт.
Години след войната традицията на концерта продължава, при това още дълго време с реверанс към нацистите. През 60-те години например Филхармонията възстановява отличието на Балдур фон Ширах, бившя гаулайтер на Виена, осъден в Нюрнбергските процеси за депортирането на хиляди евреи. Престижният пръстен на оркестъра му бил връчен преди края на войната и бил загубен впоследствие.
След като се разкриват архивите на филхармонията и тъмната тайна става публична, отличието на Ширах и още шестима нацистки лидери са отнети, а институцията излиза на светло с всички подробности и дори ги публикува на уеб страницата си.
В наши дни за щастие традицият е запазена, а концертът носи истинският дух на Новата година.
Билетите достигат  цена до 1100 евро, но бързо се изкупуват, защото музиката, изпълнителите и прекрасната зала пренасят публиката в Новата година сред красота и надежди за добри Нови дни!

/ по материали от масовия печат/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+