Китай и Русия спорят за ледените фигури ?!

Фестивалите са организирани празници, с които да се подчертае някакво важно за хората събитие. gygyyТе се провеждат поне веднъж в годината и по начина на тяхната организиация , място и представяне постепенно се превръщат в традиция за дадена държава или населено място. Фестивалите са се организирали от стари времена във всички държави по света . Те са се правърнали в черта на една култура, както и в източник на доходи  за бизнеса в наши дни.
Днес един фестивал от една страна много лесно се пренася в друга, когато се хареса на населението и условията позволяват той да се организира.
Китай и Русия от векове спорят за приза родина на ледените скулптури.

През ХVІІ век китайски  рибари и ловци в провинция Хейлунцзян, граничеща с Руската империя, започнали да правят ледени фенери, за да осветяват тъмните зимни вечери. Те пълнили ведра с вода, за да получат лед, след което издълбавали дупка в ледената форма и поставяли в нея свещи. Практичната традиция постепенно се превърнала в изкуство, като майстори започнали да изработват ледени фенери с най-различни форми и декорации, с които се украсявали местните къщи по време на празници и карнавали.
През 1897 г. Транссибирската железница достигнала малкото тогава рибарско селище Харбин, окупирано от Руската империя. Бурният трафик бързо превръща Харбин в преуспяващ град, в който до 30-те години на ХХ век е най-голямата руска диаспора извън границите на тогавашния СССР. Използвайки културните си традиции, ледените зимни ветрове от Сибир и леда от замръзналата река Сонгхуа, китайците, които се връщат града окончателно през 1946 г., дават началото на организираните Фестивали на снега и леда през 1963 г. Забранен по време на Културната революция в Китай, Фестивалът се възражда като международен такъв през 1985 г. и се провежда всяка година оттогава.Там този празник сега има голяма популярност, посещаемост и изградени традиции.%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%be%d0%be
В рамките на 1 месец неговите улици и площади се превръщат в ледена приказка .През изминалата година най-голямата скулптура на фестивала е дълга 120 метра, а “Кристалният дворец”, който е завършен през декември, е висок 48 метра.
У нас -макар условията далеч да не са като тези в китайския Харбин- фестивал на ледените фигури се оргнизира от няколко години в град Руси и в него участват майстори от различни страни. За да се получат големи фигури, ледът се изработава от софийска фирма и се доставя на място за празничното събитие, което за град Русе е свързано с Коледните и Новогодишни празници.
Тази година и Варна си иам ледени фигури.
Е, те не са с мащабите на русенските или китайските, но всеки, който иска да се докосно до това изкуство и неговата ледена красота, а  може да го направи и без пари.
Весели празници!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+