Сега са ,, мръсните дни “

Времето от Коледа до Йордановден народът ни определя като ,,мръсни дни”, защото се вярвало, че всички лоши същества- караконджоли, вампири, върколаци и таласъми бродят по земята, сред села и гардове,  от залез сълнце до първи петли. В някои райони на страната се мислело, че при нас-смъртните идват и  душите на мъртвите.%d0%b2%d1%83%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%ba
Хората вярвали, че в този период всяко зло ставало още по-силно и прониквало в душите и домовете на хората, за да ги направи лоши и нещастни.  По тази причина  създали  забрани, различни ритуали и обичаи, чието изпълнение било с една цел:  да ги предпази в тези дни от злини.

1. След залез слънце всички били в домовете си, за да не ги обладае зла сила.
2. В тези дни не се правели сватби, годежи .
3. Спазвали сексуално въздържание, защото се вярвало, че заченато в такива дни дете,  ще бъде недъгаво или у него ще се скрие зъл дух и то ще бъде много лош човек.
4. Всички носели в джобовете си поне скилидка чесън, защото суеверието е, че неговият аромат плаши духовете.
5. Някъде се вярвало, че умрелият във времето на ,,мръсните дни” има много грехове и душата му се превръща във върколак или караконджол и по тази причина, ако се случи някой да предаде богу дух в този период, когато го погребвали, забивали игла в петата или корема му.%d1%87%d1%87%d1%87
6. Жените не вършели домакинска работа .
7. Всички пиели вода, в която бил угасен въглен, защото вярвали, че в периода на ,,мръсните дни ” тя е лоша ,  ,,некръстена”.
8. Последната събота от ,,мръсните дни” е известна като ,,погана събота”: роденият на този ден човек боледувал непрекъснато и можел да вижда злите духове.

Най-голяма сила за прочистване на света от лошите духове имали коледарите и сурвакарите. Тяхната песен притежавала магия, а сурвачката носела прочистваща енергия, която унищожавала всяко зло.

Йордановден носел ,,кръстена” вода и всичко поръсено с нея ставало чисто и светло.

Ето защо: тези дни си стойте по тъмно у дома. Посрещайте с радост коледари и сурвакари, а на Йордановден идете на църка и там дядо поп да Ви поръси с кръстена вода. Така със сигурност ще започнете Новата година с чист от зло дом и светла душа, готова за нови преживявания.

Весели празници!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+