Антарктида ще посрещне Кирилицата през 2017

Има идея, %d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%baпредложена от  проф. Николай Овчаров- директорът на Българския антарктически институт, проф. Христо Пимпирев и посланика на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав да бъде издигнат ,,Паметник на кирилицата” на Антарктида. Върху него ще бъдат отпечатани буквите от азбуката ни, а смият монумент ще се издига на 2,3 метра. В него ще има вградени ампули с пръст от свещени български места –
Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна и от гроба на Хан Кубрат край Малая Перешчепина.
Казват, идеята вече е започнал да се реализира, защото паметникът е построен, но според проф. Пимпирев най-трудно ще е превозването му  до Антарктида, защото не само, че мястото е специално по своето положение и климат, но и защото паметникът тежи 100 кг. Транспортирането ще стане с товарен самолет до най-южния град на Чили Пунта Аренас, след това с  кораб и надуваеми лодки.
Идеята е подчинена и на 25 юбилей /  който е през 2017 година / от българското присъствие на ледения континент.
Веднага след това има план да започнат първите археологически разкопки. Може би читателите знаят, че този континент привлича учените не само с възможнните подземни богатства, които  притежава, но и с  откритите  данни, че той вероятно вече е бил населяван в миналото и под ледовете му  се крие тайната на цял един народ.

/ по материал на масовия печат /

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+