От елхата на Мартин до 21 век

Има много легенди и предания за това как хората избрали за символ на Коледа и Нова година- елата.
Разказват, че в миналото основателят на Протестантството в християнството- Мартин Лутер- една зимна нощ xmtr_0861пътувал през гората. Между дърветата на еловата гора той виждал как звездите от ясното небе блещукат между клоните им, сякаш били запалени безброй свещички. Гледката била приказна. Омагьосан от това видение, проповедникът слязъл от колата и отсякъл едно дърво. Занесъл го в дома си. Поставил му малки свещички и събрал семейството си около елхата. Това станало в навечерието на Коледа. Така започнали да правят и други семейства и това се превърнало в традиция. Постепенно по Коледната елхичка започнали да подреждат-сушени плодове, бисквитки и бонбони… С всяка следваща година украсата по дръвчето ставалa все по-интересни и различни ,създадена от въображението и сръчността на домакините.
Появили се и Коледни базари, на които се продавали сладкиши и украшения за Коледни елхи. На върха на украсяваното дръвче започнали да поставят звезда- символ на Витлеемската звезда, изгряла в нощта на раждането на Христос. Има легенда, която казва, че едно дете искало да направи подарък на младенеца, но нямало какво да му даде. Видяло едно цвете до пътя, откъснало го и му го подарило .Това било Коледната звезда.2014-12-14-3-thumb
Гирляндите като украса за елхата се появили по-късно. Друга легенда разказва, че бедна вдовица, за да зарадва децата си, украсила дръвче, но с много малко предмети, които имало в дома си. През нощта няколко паяка изплели паяжини между клоните. Сутринта пък децата, за да не разтревожат майка си- оцветили паяжините и така се родила в Германия идеята за изработване на гирлянди. Първите били дори изтегляни от сребърни нишки- като паяжината от легендата. От Германия- Коледната елха започнала да се появява и в английските домове цяла. Тя грейвала в целия си блясък на 24 декември. Нейнaта украса ставала все по-интересна ,по-сложна, изработвана от различни материали. Коледната елха станала символ на Зимните празници, а под нейните клони зродителите започнали да поставят подаръците за децата си. Разноцветни лампички светнали по елхите за първи път в Америка през 1982 година. В наши дни се правят и изкуствени елхи, за да бъде запазен този вид в природата. Любопитно е, че първата изкуствена елха била направена от гъши пера.

През 20 век става традиция големи Коледни елхи да грейват в селищата на всички Еевропейски страни.
Все още Средиземноморските страни не възприемат украсата на Коледна елха. Те предпочитат да използват като коледна украса на своите домове малки фигурки и декорации, изобразяващи библейски сюжети.
У нас за първи път украса на ела за Коледа се прави в двореца на княз Александър Батемберг – в начaлото на 20 век.
Дошла при нас, обгърната от легенди и тайнственост, украсената ела внася топлина, радост и уют в християнските домове.
Тя събира семейството и като символ на вечен живот дава надежда за по-светли семейни дни.
Весели празници!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+