Чудесата на Свети Никола /Никулден/

На 6 декември в християнските семейства се празнува Никулден.Така се отдава почит на един светец, покровител на моретата, моряците, търговците, семействата и всички хора с имена-Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нико, Кольо, Николета.sveti-nikola
Никола се родил в Петра и още от малък проявявал състрадание към изпадналите в беда. Неговият житейски път е изпълнен с добрини към злощастните. След смъртта му тялото останало нетленно и излъчвало струи на изцеление за болните. Мощите на Светеца днес се намират в Италия-град Бари. За неговите дела и днес се носят много митове и легенди.
Съществува мит, който разказва за подялбата на света. При тази делба на Свети Николай се паднали моретата, реките, езерата и бил провъзгласен за господар на целия подводен свят и на морските ветрове. Хората вярват, че Свети Никола е този, който разлюлява или спира морските ветрове, ходи по моретата, спасява кораби в беда.
Разказват, че Свети Никола спасил в морето една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран.
Стореното чудо бързо станало известно на много хора, а спасените моряци го избрали за свой покровител и в знак на почит на всеки 6 декември организирали специална трапеза, на която основното ястие е шаран или друг вид риба. За да бъдат закриляни от светеца при построяването на нова лодка, моряците започнали да вграждат в нея икона на Свети Николай. Вярвали, че така ще бъдат защитавани от бурите и ветровете. Преди да влязат в морето, изричали молитва към светеца, за да ги закриля. С икона на светеца пък жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
Още докато живял в родния си град Николай спасил един почитан гражданин, който се разорил и не можел да омъжи трите си дъщери. Светецът подхвърлил кесия с жълтици през нощта в дома на нещастния човек и на сутринта семейството не можело да разбере как се е случило това. Скоро омъжили едното момиче. След време чудотворецът подхвърлил друга кесия. Семейството  били благодарно, но много любопитно кой им прави това добро. Омъжили и втората си дъщеря. Когато за трети път през нощта Свети Никола влязъл в дома, тогава стопанинът чул отварянето на прозореца. Скочил и се затичал към непознатия. Коленичил пред него и му благодарил за доброто, което направил за семейството му. По-късно този разорен човек станал рибар и всеки път, когато хванел риба я целувал и казвал: ,,На Свети Николай Чудотворец!”
Днешното българско село Черноморец в миналото носело името Свети Никола. Една легенда разказва, че когато хората търсели име за селото си, морето изхвърлило икона на светеца. Така те намерили название за селото си- Свети Никола.
Друга, свързана с Чудотвореца, разказва за възникването на манастир край с.Емона. Веднъж, както Светецът се разхождал по Стара планина, бил подгонен от турска потеря. Хукнал към своето царство- морето, за да дири спасение, ала земята пред него растяла и се вдавала все по-навътре във водата. Преследвачите изгубили следите му,  а там мястото,  където той спрял, селяните изградили манастир с неговото име. Те вярвали, че така манастирът -като крепост ще ги пази от нашественици.
С Никулден са свързани различни вярвания, обичаи и ритуали, изпълнявани от хората.
Вярвало се, че Свети Никола ще разтърси брадата си и от нея ще паднат към земята първите снежинки. Ще започне истинската зимата.
На Никулден рибарите се прибирали от морето и разделяли дяловете си. Риболовът спирал.
На Никулден се правели предсказания за времето и бъдещата реколта.
Никулденската трапезата е дар за светеца, за да бъде милостив към всички, които го почитат и в нея основно ястие било и сега е- рибата. Люспите се почиствали внимателно, така че да не падат на земята, защото се вярвало, че който я настъпи, няма да се радва на добро здраве през годината. Костите на рибата пък се събирали и изгаряли, както кокалите на гергьовското агне, закопавали се в земята или се пускали във вода. Освен рибник и обредни хлябове, се приготвяли и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Хлябът- никулденски колак, на който изобразявали кораб.

Може във Вашето семейство да няма моряци или търговци. Може да не сте именик. Може да не сте привърженик на религиозни обичаи, но можете на 6 декември да си направите семеен празник с по-специална трапеза и  Вашето семейство  да покаже уважение към другия, защото празниците са за това: да съберат най-близките хора и с ново настроение да ги поведат към следващите изпитания на времето.
Весел ден с весел празник на Свети Никола!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+