6 неща, които ги има само в Япония

Япония е държава, която има много традиции, а населението е твърде организирано във всяка дейност като спазва йерархия, изграждане от векове във всички житейски области- с една дума- всеки си знае мястото и работата, която трябва да върши. В тази страна има различни навици и обичаи и като всяка друга нация са създадени и неписани правила, които туристите би трябвало да знаят, когато са в Япония.

TOKYO, JAPAN - 1997/10/01: Rush hour at Shibuya subway station in Tokyo. (Photo by Gerhard Joren/LightRocket via Getty Images)6 неща, които са различни от нашите представи :
1.Числото 4 се избягва.
В Япония числото 4 се изписва по много сходен начин на йероглифа за смърт и поради това се избягва. Нещо подобно на номер 13 в западните култури.
Японците избягвате и нещата, които са бройка по 4. Те не дава подарък, който се състои от 4 предмета. Асансьорите често нямат 4-и етаж, а в някои по-екстремни случаи дори няма номера от 40 до 49.
2. Номер 49 пък на японски има смисъл близък до словосъчетанието „мъчителна смърт“ и също се избягва.
Практиката да се избягват тези цифри се нарича тетрафобия.

3. Да си издухваш носа на обществено място се счита за невъзпитано, дори отвратително Повечето хора просто търпят секретите си, докато не намерят някое уединено място, където могат да свършат тази работа. Японците също така намират носните кърпички за гнусни.
4. Никой не дава бакшиш. Ако сте доволен от услугата и като европеец решите да покажете това с даване на бакшиш- само ще засегнете или обидите сервитьора. Със сигурност  няма да Ви разбере, а ще хукне след Вас, за да Ви върне парите. В Япония, ако искате да изкажете благодарност – това се прави с малък подарък, а не с бакшиш.
5. По улиците на японските селища няма да видите хора, които ядат- движейки се. Това е крайно невъзпитано. Позволено е на обществено място да се яде само сладолед.
6. В метрото е толкова натоварено, а влаковете препълнени, че на много станции има хора, чиято работа е да бутат последните пътници, докато вратата не се затвори. Има хора, чиято работа е да ви набутат в метрото.
Това се неща, които веднага може да Ви направят впечатление, ако попаднете в страната на изгряващото слънце и би било добре да ги съобразите.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+