Флашмоб- какво е това?

Флашмоб се появява след 2002 година. когато излиза книгата на социолога Рейголд: ,,Умните тълпи: следващата социална револцоия”.  С нея той предсказва , че хората ще използват новите технологии за самоорганизация.%d1%84%d0%bb%d0%bc4
През 2003 година Роб Зауета от Сан Франциско, след като се запознал с книгата на Рейголд прави сайт за организиране на подобни акции.
Първият флашмоб се появява през 2003 година в САЩ, но той не успял да се представи, защото бил осуетен от полицията. По-късно обаче организираните акции се състояли, а през 2009 година се състоял най-масовият флашмоб в Чикаго.
Вече се досещате, че флашмоб е масова акция на хора, предварително огласена чрез интернет, в която случайни хора се появяват на определни места и изпълняват предварително определни действия- танц, извършават някаква реклама и други. Примерно – нахълтват в универсален магазин или хотел и в продължение на две минути ръкопляскат. Или всички ядат банани. Или се струпват около уличен продавач на сладолед и пеят “Jingle bells”. А после внезапно си отиват.
Самата дума ,,флашмоб” означава -,,внезапна тълпа”:
Участниците не заплащат нищо за своето участие, нито пък получават пари. Понякога те създават внезапни или смешни ситуации за публиката. Някои хора определят флашмоб като вид изкуство, което няма нищо общо с политиката и икономиката.
У нас първи флашмоб се прави от младежи, представители на Български младежки червен кръст пре 2011 година във връзка с годишнина на организацията.
Флашмоб събиранията от САЩ са се пренесли и в Европа.
Спорно е дали те са добро или досадно и неприятно социално явление.
Аз не съм техен поддръжник!
Разучих,  прочетох и записах за себе си и за Вас по материали от масовия печат и публикации на различни електронни медии, реагирали на такива прояви.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+